skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić basturmę wołową w domu? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź kawałek świeżej wołowiny bez kości i żył, a także wszystkie inne składniki. Dobrze opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami. Miałem kawałek około 1,5 kg, więc trochę zwiększyłem ilość przypraw.
Krok 2:
Przebij widelcem ze wszystkich stron kawałka mięsa.
Krok 3:
Przenieś wołowinę do odpowiedniego pojemnika i przykryj solą kuchenną. Wyślij do lodówki na dwa dni. Następnie wyjmij mięso, spłucz i zalej zimną wodą, pozostaw w ten sposób na 20-30 minut. Spuść wodę i ponownie osusz kawałek ręcznikiem.
Krok 4:
Owinąć wołowinę papierowymi serwetkami lub szmatką, włożyć do pojemnika. Zbuduj ucisk na górze (kładę deskę na wołowinie i instaluję cegłę owiniętą w celofanową torbę). Wyślij do lodówki na dwa dni.
Krok 5:
Po wyznaczonym czasie usuń serwetkę( szmatkę), nawlecz grubą nić lub opaskę uciskową z jednej krawędzi(jak na zdjęciu).
Krok 6:
Zawieś mięso w dobrze wentylowanym miejscu w temperaturze pokojowej na 3-4 dni. Suszę wołowinę w kuchni przy oknie.
Krok 7:
Przygotuj Chaman. Dodaj kozieradkę do ciepłej wody, wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Mieszanina powinna wyglądać jak płynna śmietana. Ogólnie rzecz biorąc, Chaman zgodnie z oryginalnym przepisem zaleca się gotować z wyprzedzeniem i wysyłać do lodówki na jeden dzień. Nie zrobiłem tego i nadal okazało się bezbłędne.
Krok 8:
Dodaj zmielony czarny lub ziele angielskie, paprykę, gorzki pieprz, czosnek przepuszczony przez prasę i szczyptę soli do kozieradki.
Krok 9:
Ponownie wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 10:
Posmaruj suszoną wołowinę chamanem ze wszystkich stron. Możesz to zrobić za pomocą silikonowej szczotki lub rąk.
Krok 11:
Rozprowadź całą przyprawę równomiernie ze wszystkich stron mięsa. Wyślij przyszłą basturmę do pojemnika, przykryj folią spożywczą i pozostaw w lodówce na 8-10 dni. W tym czasie okresowo wyjmuj wołowinę i ponownie równomiernie rozprowadzaj Chaman, jeśli to konieczne.
Krok 12:
Wyjmij kawałek z lodówki i zawieś do wyschnięcia na 3-4 dni. Poczuj basturmę, jeśli jest sucha, to gotowe!
Krok 13:
Zawiń kawałek mięsa w folię spożywczą i przechowuj w lodówce.
Krok 14:
Pokrój basturmę na cienkie kawałki i podawaj!
basturma po ormiańsku jest bardzo kolorową, apetyczną i smaczną przekąską, ozdobi każdą świąteczną ucztę lub uroczystość!
cienko pokrojone kawałki mięsa doskonale uzupełnią szklankę schłodzonego piany.
smacznego!
W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Kozieradka - 323 kcal/100g