basturma wołowa w domu po ormiańsku

idealna przystawka mięsna na każdy świąteczny stół! Basturma wołowa po ormiańsku jest bardzo smaczna i zjada się błyskawicznie, dlatego polecam gotować ją od razu w podwójnej, a nawet potrójnej ilości! Będzie to wymagało trochę wysiłku i cierpliwości, ale warto, uwierz mi!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 50 % 11 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 5 % 1 g
117 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 22 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić basturmę wołową w domu? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Weź kawałek świeżej wołowiny bez kości i żył, a także wszystkie inne składniki. Dobrze opłucz mięso pod bieżącą wodą i osusz papierowymi serwetkami. Miałem kawałek około 1,5 kg, więc trochę zwiększyłem ilość przypraw.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przebij widelcem ze wszystkich stron kawałka mięsa.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś wołowinę do odpowiedniego pojemnika i przykryj solą kuchenną. Wyślij do lodówki na dwa dni. Następnie wyjmij mięso, spłucz i zalej zimną wodą, pozostaw w ten sposób na 20-30 minut. Spuść wodę i ponownie osusz kawałek ręcznikiem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Owinąć wołowinę papierowymi serwetkami lub szmatką, włożyć do pojemnika. Zbuduj ucisk na górze (kładę deskę na wołowinie i instaluję cegłę owiniętą w celofanową torbę). Wyślij do lodówki na dwa dni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po wyznaczonym czasie usuń serwetkę( szmatkę), nawlecz grubą nić lub opaskę uciskową z jednej krawędzi(jak na zdjęciu).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawieś mięso w dobrze wentylowanym miejscu w temperaturze pokojowej na 3-4 dni. Suszę wołowinę w kuchni przy oknie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj Chaman. Dodaj kozieradkę do ciepłej wody, wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Mieszanina powinna wyglądać jak płynna śmietana. Ogólnie rzecz biorąc, Chaman zgodnie z oryginalnym przepisem zaleca się gotować z wyprzedzeniem i wysyłać do lodówki na jeden dzień. Nie zrobiłem tego i nadal okazało się bezbłędne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj zmielony czarny lub ziele angielskie, paprykę, gorzki pieprz, czosnek przepuszczony przez prasę i szczyptę soli do kozieradki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ponownie wymieszaj, aż będzie gładka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posmaruj suszoną wołowinę chamanem ze wszystkich stron. Możesz to zrobić za pomocą silikonowej szczotki lub rąk.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Rozprowadź całą przyprawę równomiernie ze wszystkich stron mięsa. Wyślij przyszłą basturmę do pojemnika, przykryj folią spożywczą i pozostaw w lodówce na 8-10 dni. W tym czasie okresowo wyjmuj wołowinę i ponownie równomiernie rozprowadzaj Chaman, jeśli to konieczne.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyjmij kawałek z lodówki i zawieś do wyschnięcia na 3-4 dni. Poczuj basturmę, jeśli jest sucha, to gotowe!

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zawiń kawałek mięsa w folię spożywczą i przechowuj w lodówce.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Pokrój basturmę na cienkie kawałki i podawaj!

basturma po ormiańsku jest bardzo kolorową, apetyczną i smaczną przekąską, ozdobi każdą świąteczną ucztę lub uroczystość!

cienko pokrojone kawałki mięsa doskonale uzupełnią szklankę schłodzonego piany.

smacznego!

W przypadku tego przepisu lepiej nie brać mrożonego, ale świeżego mięsa, w przeciwnym razie gotowe mięso może być suche.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (stek) - 189   kcal/100g
  • Wołowina-polędwica (rostbef) - 381   kcal/100g
  • Kozieradka - 323   kcal/100g

Podobne przepisy