domowy Deli z kurczaka
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
aby zrobić balyk, weź filet z kurczaka, sól, koniak i wszelkie przyprawy, w tym przepisie proponuję mieszankę papryki.
1. Dobrze spłucz filet, zdejmij z folii. Osusz serwetką.
2. Wlej sól do pojemnika, dodaj koniak i mieszankę papryki. Dobrze wymieszaj.
3. Zetrzyj filet z powstałą mieszanką i pozostaw na jeden dzień w lodówce.
4. Po dniu spłucz, namocz w zimnej wodzie przez 1,5-2 godziny, osusz.
5. Zawiń w gazę i zawieś na balkonie w chłodnych porach roku lub umieść na dolnej półce lodówki na dzień lub dwa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g