skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umieść zebrane liście czarnej porzeczki w torbie i włóż do zamrażarki na jeden dzień.Jest to konieczne, aby liście wydzielały później więcej soku.Następnego dnia przełóż liście przez maszynę do mięsa.Okazuje się, że takie granulki.
Krok 2:
Zamknij zawartość wilgotną szmatką i upewnij się, że nie wyschnie.Tutaj zaczyna się proces fermentacji, jest to doskonały przykład cudu natury!Dzięki niej pozornie proste liście zamieniają się w prawdziwą herbatę o niepowtarzalnym smaku.Fermentacja może trwać od ośmiu do osiemnastu godzin.I tu jest najważniejsza rzecz!!!Konieczne jest uchwycenie momentu,w którym charakterystyczny aromat zacznie emanować z granulek, podobny zapach do suszonych owoców.To wszystko, fermentacja się skończyła !
Krok 3:
Teraz rozkładamy do wyschnięcia.Można suszyć w piekarniku w temperaturze pięćdziesięciu stopni, od czasu do czasu mieszając.Możesz iść na zewnątrz w cieniu, tylko rozłożyć bardzo cienką warstwę.Inną opcją jest suszenie w powolnej kuchence w trybie "jogurt".Po wysuszeniu schłodzoną herbatę wkładamy do szklanych słoików z szczelnie zamkniętą pokrywką.Nasza herbata będzie nadal dojrzewać od jednego do dwóch miesięcy, wtedy pokaże swój jagodowy aromat w całej okazałości!
powiem ci, robienie sfermentowanej herbaty własnymi rękami jest bardzo interesującą i ekscytującą czynnością.Zeszłego lata zdarzyło się przygotować taką herbatę z liści czarnej porzeczki.Chociaż możesz zaparzyć pierwsze delikatne liście, są one tak samo pachnące.Ale przygotowana herbata w ten sposób jest bogatsza,cierpka i ma gęsty czarny smak i aromat.Można łączyć kilka rodzajów herbaty - otrzymasz bukiet zapachów.Jak miło, po pracowitym dniu, wygodnie jest usiąść w kuchni z filiżanką pachnącej, pysznej herbaty.Polecam zrobić taką sfermentowaną herbatę.Dzięki tej technologii możesz zrobić herbatę z dowolnych liści ogrodowych.Pyszna jest herbata z liści jabłoni i truskawek, a herbata z liści śliwki przypominała mi smak herbaty chaga.Taka herbata, jeśli jest zapakowana w piękne opakowanie, może służyć jako doskonały prezent dla przyjaciół i krewnych.
musisz zaparzyć jedną łyżeczkę na filiżankę wody, pozostawić do zaparzenia, a smak można uzupełnić miodem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Liście porzeczki - 0 kcal/100g