herbata fermentowana z liści czarnej porzeczki

rozkoszuj się sobą i swoimi domowymi aromatycznymi herbatami! Korzyści z takiej herbaty są niezaprzeczalne, jest przygotowywana własnymi rękami, włożyłeś w nią kawałek duszy, oczekując picia herbaty z rodziną i bliskimi.
SrebroAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
0 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umieść zebrane liście czarnej porzeczki w torbie i włóż do zamrażarki na jeden dzień.Jest to konieczne, aby liście wydzielały później więcej soku.Następnego dnia przełóż liście przez maszynę do mięsa.Okazuje się, że takie granulki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zamknij zawartość wilgotną szmatką i upewnij się, że nie wyschnie.Tutaj zaczyna się proces fermentacji, jest to doskonały przykład cudu natury!Dzięki niej pozornie proste liście zamieniają się w prawdziwą herbatę o niepowtarzalnym smaku.Fermentacja może trwać od ośmiu do osiemnastu godzin.I tu jest najważniejsza rzecz!!!Konieczne jest uchwycenie momentu,w którym charakterystyczny aromat zacznie emanować z granulek, podobny zapach do suszonych owoców.To wszystko, fermentacja się skończyła !

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Teraz rozkładamy do wyschnięcia.Można suszyć w piekarniku w temperaturze pięćdziesięciu stopni, od czasu do czasu mieszając.Możesz iść na zewnątrz w cieniu, tylko rozłożyć bardzo cienką warstwę.Inną opcją jest suszenie w powolnej kuchence w trybie "jogurt".Po wysuszeniu schłodzoną herbatę wkładamy do szklanych słoików z szczelnie zamkniętą pokrywką.Nasza herbata będzie nadal dojrzewać od jednego do dwóch miesięcy, wtedy pokaże swój jagodowy aromat w całej okazałości!

powiem ci, robienie sfermentowanej herbaty własnymi rękami jest bardzo interesującą i ekscytującą czynnością.Zeszłego lata zdarzyło się przygotować taką herbatę z liści czarnej porzeczki.Chociaż możesz zaparzyć pierwsze delikatne liście, są one tak samo pachnące.Ale przygotowana herbata w ten sposób jest bogatsza,cierpka i ma gęsty czarny smak i aromat.Można łączyć kilka rodzajów herbaty - otrzymasz bukiet zapachów.Jak miło, po pracowitym dniu, wygodnie jest usiąść w kuchni z filiżanką pachnącej, pysznej herbaty.Polecam zrobić taką sfermentowaną herbatę.Dzięki tej technologii możesz zrobić herbatę z dowolnych liści ogrodowych.Pyszna jest herbata z liści jabłoni i truskawek, a herbata z liści śliwki przypominała mi smak herbaty chaga.Taka herbata, jeśli jest zapakowana w piękne opakowanie, może służyć jako doskonały prezent dla przyjaciół i krewnych.
musisz zaparzyć jedną łyżeczkę na filiżankę wody, pozostawić do zaparzenia, a smak można uzupełnić miodem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy