Deli domowej roboty z cielęciny
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Umyj filet, osusz ręcznikiem papierowym. Kroimy na 3 części, wkładamy do
pojemnik i przykryj solą. Mięso wkładamy do lodówki na 5 dni. Każdego dnia obracamy kawałki cielęciny.
2. Szóstego dnia wyjmujemy mięso i myjemy je z soli, suszymy ręcznikiem papierowym
i owinąć kawałkiem gazy.
3. Ponownie włóż mięso do rondla, połóż ucisk na wierzchu. Ponownie wkładamy do lodówki na pięć dni.
4. Szóstego dnia wyjmujemy mięso i zawieszamy do wyschnięcia na linie na pięć dni.
5. Pocieramy przyprawami i wracamy do lodówki, wyjmujemy za tydzień, nasz balyk jest gotowy
można podawać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cielęcina-mostek - 213 kcal/100g
- Polędwica cielęca - 158 kcal/100g
- Cielęcina-noga - 161 kcal/100g
- Cielęcina-szynka - 108 kcal/100g
- Kotlet cielęcy z kością - 188 kcal/100g
- Sznycel cielęcy - 162 kcal/100g
- Cielęcina-część grzbietowa - 210 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g