Deli domowej roboty z cielęciny

przysmak mięsny o najdelikatniejszym smaku i niezrównanym aromacie! Co może być lepszego niż domowy posiłek? Przygotuj Deli w domu i wymień zakupione wędliny. Jest bardzo smaczny i znacznie zdrowszy. Pokrojony i pięknie ułożony na talerzu-ozdobi każdy świąteczny stół. Ten przepis nie jest bardzo szybki, ale jest tego wart. Przekąska okazuje się po prostu lizać palce!
♀RuzenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 11 g
tłuszcze 45 % 9 g
węglowodany 0 % 0 g
126 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 22 d 1 h 20 min

1. Umyj filet, osusz ręcznikiem papierowym. Kroimy na 3 części, wkładamy do
pojemnik i przykryj solą. Mięso wkładamy do lodówki na 5 dni. Każdego dnia obracamy kawałki cielęciny.
2. Szóstego dnia wyjmujemy mięso i myjemy je z soli, suszymy ręcznikiem papierowym
i owinąć kawałkiem gazy.
3. Ponownie włóż mięso do rondla, połóż ucisk na wierzchu. Ponownie wkładamy do lodówki na pięć dni.
4. Szóstego dnia wyjmujemy mięso i zawieszamy do wyschnięcia na linie na pięć dni.
5. Pocieramy przyprawami i wracamy do lodówki, wyjmujemy za tydzień, nasz balyk jest gotowy
można podawać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy