frytki bez oleju w kuchence mikrofalowej

Przygotuj chipsy w domu-proste, smaczne, nie szkodliwe! Ulubione przez wszystkich chipsy ziemniaczane stały się dla wielu tabu, ponieważ zawierają zbyt dużo chemii. Proponuję dobrą alternatywę-zrób chipsy w domu! Co więcej, potrawy nie można solić, nie posypać przyprawami (od tego smak nie pogarsza się) i ze spokojnym sumieniem traktować dzieci!
TajasikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 18 g
80 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 15 min

1. Obierz ziemniaki, umyj, osusz.

2. Obrane ziemniaki kroimy tak cienko, jak to możliwe (jest do tego krajalnica lub możesz użyć obieraczki do warzyw).

3. Odcinamy kawałek pergaminu, układamy na nim ziemniaki w jednej warstwie, aby kawałki nie stykały się ze sobą.

4. Umieszczamy pergamin w kuchence mikrofalowej, wybieramy większą moc (700-800 W) i gotujemy chipsy, aż pojawi się lekki rumieniec. Zajmie to około 5 minut.

5. Gotowe chipsy przekładamy na ręczniki papierowe, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

no i teraz można się chrupać:)

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g

Podobne przepisy