skład / składniki
metoda gotowania
churchkhela to tradycyjne gruzińskie danie, którego korzenie sięgają czasów starożytnych. Istnieje wiele opcji przygotowania tego deseru, ponieważ nie tylko Każdy region ma swoje tradycje, ale każda gospodyni ma swoje własne opcje. Podstawą churchkheli z reguły są orzechy, a skorupa to zamrożona gęsta galaretka ze świeżo wyciśniętego soku.
gotowanie churchkheli jest dość kłopotliwe, zwłaszcza jeśli jest to pierwszy raz, ale uwierz mi - warto. Więc daj sobie osobny dzień na ten proces, zastanów się z wyprzedzeniem, gdzie będziesz suszyć smakołyk. Zaopatrz się w mocną nić i naparstek, aby nie szturchać palców podczas nawlekania orzechów.
orzechy również będą musiały być przygotowane z wyprzedzeniem: muszą być dobrze wysuszone, ale nie należy tego robić w piekarniku, ponieważ wtedy się rozpadną.
gdy wszystko jest przygotowane i przemyślane, możesz przejść bezpośrednio do gotowania:
1. Najpierw orzechy należy nawlec na nici o długości co najmniej 25 cm.
2. W misce wymieszaj mąkę z niewielką częścią soku, aż będzie gładka.
3. W głębokim rondlu z grubym dnem zagotuj sok winogronowy i, ciągle mieszając, w cienkim strumieniu wprowadź mieszaninę mąki do soku
4. Zagotuj sok do bardzo gęstej galaretki, nie zapominając o ciągłym mieszaniu mieszanki. Jeśli sok nie jest wystarczająco słodki, dodaj cukier podczas gotowania (nie Cały od razu, spróbuj do smaku).
5. Zanurz koraliki orzechowe w powstałej substancji na 1-2 minuty i powieś do wyschnięcia. Powtórz ten proces kilka razy.
6. Suszyć churchkhela, aż przestanie się kleić, ale nadal będzie miękka. Zwykle proces trwa 1,5-2 tygodnie. Przechowuj słodycz w płóciennym ręczniku, w chłodnym miejscu.
podawaj churchkhela, krojąc na kawałki z herbatą lub naparem ziołowym.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Nerkowce - 561 kcal/100g
- Sok winogronowy - 54 kcal/100g