Churchhela Grape

bajecznie smaczna i zdrowa słodycz! Churchkhela jest sycąca i słodka! Po prostu uwielbiam ten przysmak - jest pyszny i zdrowy. Dla naszej rodziny churchkhela jest jak naturalne batony energetyczne. Świetna przekąska i dobry deser!
eleczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 36 % 13 g
węglowodany 50 % 18 g
200 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 14 D 2 h

churchkhela to tradycyjne gruzińskie danie, którego korzenie sięgają czasów starożytnych. Istnieje wiele opcji przygotowania tego deseru, ponieważ nie tylko Każdy region ma swoje tradycje, ale każda gospodyni ma swoje własne opcje. Podstawą churchkheli z reguły są orzechy, a skorupa to zamrożona gęsta galaretka ze świeżo wyciśniętego soku.

gotowanie churchkheli jest dość kłopotliwe, zwłaszcza jeśli jest to pierwszy raz, ale uwierz mi - warto. Więc daj sobie osobny dzień na ten proces, zastanów się z wyprzedzeniem, gdzie będziesz suszyć smakołyk. Zaopatrz się w mocną nić i naparstek, aby nie szturchać palców podczas nawlekania orzechów.

orzechy również będą musiały być przygotowane z wyprzedzeniem: muszą być dobrze wysuszone, ale nie należy tego robić w piekarniku, ponieważ wtedy się rozpadną.

gdy wszystko jest przygotowane i przemyślane, możesz przejść bezpośrednio do gotowania:

1. Najpierw orzechy należy nawlec na nici o długości co najmniej 25 cm.
2. W misce wymieszaj mąkę z niewielką częścią soku, aż będzie gładka.
3. W głębokim rondlu z grubym dnem zagotuj sok winogronowy i, ciągle mieszając, w cienkim strumieniu wprowadź mieszaninę mąki do soku
4. Zagotuj sok do bardzo gęstej galaretki, nie zapominając o ciągłym mieszaniu mieszanki. Jeśli sok nie jest wystarczająco słodki, dodaj cukier podczas gotowania (nie Cały od razu, spróbuj do smaku).
5. Zanurz koraliki orzechowe w powstałej substancji na 1-2 minuty i powieś do wyschnięcia. Powtórz ten proces kilka razy.
6. Suszyć churchkhela, aż przestanie się kleić, ale nadal będzie miękka. Zwykle proces trwa 1,5-2 tygodnie. Przechowuj słodycz w płóciennym ręczniku, w chłodnym miejscu.

podawaj churchkhela, krojąc na kawałki z herbatą lub naparem ziołowym.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Nerkowce - 561   kcal/100g
  • Sok winogronowy - 54   kcal/100g

Podobne przepisy