skład / składniki
metoda gotowania
churchkhela to tradycyjne gruzińskie danie, które zawsze zachwyca swoim smakiem i aromatem. Jest przechowywany przez długi czas i składa się w 63% z węglowodanów, a także zawiera masę+ witamin.
najpierw musisz przygotować składniki i narzędzia do przygotowania churchkheli z orzechami włoskimi. Tak więc, oprócz produktów, będziesz potrzebować nici i igły do sznurowania orzechów, żelaznej patelni do gotowania soku. Ważne jest również przygotowanie miejsca, w którym churchkhela wyschnie.
musisz przywiązać wykałaczkę do jednego końca nici, aby orzechy nie odleciały. Jądra orzechów włoskich można podzielić na połówki motyli lub na ćwiartki, a następnie nawlec je na nitkę. U góry zrób dużą pętlę, aby powiesić deser do wyschnięcia.
gotuj sok przez 2,5-3 godziny, usuwając z niego pianę i dodając trochę cukru. Zdejmij sok z ognia i ostudź do 40 stopni. Dodaj mąkę w częściach i ugniataj, aby uzyskać jednorodną masę. Przywróć sok do ognia i ciągle mieszając gotuj na bardzo gęstą galaretkę.
Nici z orzechami należy trzykrotnie obniżyć do powstałej galaretki na 1 minutę, a następnie zawiesić na słońcu do wyschnięcia. Gdy słodycz przestanie być lepka (ale pozostanie miękka!) owinąć "kiełbaski" płótnem i wysłać do suchego, dobrze wentylowanego pomieszczenia na 2,5-3 miesiące.
podawaj churchkhela jako deser lub przekąskę.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sok winogronowy - 54 kcal/100g