Churchhela z orzechami włoskimi

gruziński przysmak w domu? Łatwo! Przepis dla Ciebie! To niezwykle smaczne danie, które moje dzieci nazywają "zdrowymi cukierkami" i chętnie jedzą oba policzki. I nic dziwnego, ponieważ orzechy nasączone jagodowymi lub owocowymi aromatami w połączeniu z lepką konsystencją gotowanego naturalnego soku raczej nie pozostawią nikogo obojętnym.
NicaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 2 g
tłuszcze 18 % 5 g
węglowodany 75 % 21 g
137 kcal
IG: 57 / 0 / 43

metoda gotowania

czas gotowania: 90 D 4 h 20 min

churchkhela to tradycyjne gruzińskie danie, które zawsze zachwyca swoim smakiem i aromatem. Jest przechowywany przez długi czas i składa się w 63% z węglowodanów, a także zawiera masę+ witamin.

najpierw musisz przygotować składniki i narzędzia do przygotowania churchkheli z orzechami włoskimi. Tak więc, oprócz produktów, będziesz potrzebować nici i igły do sznurowania orzechów, żelaznej patelni do gotowania soku. Ważne jest również przygotowanie miejsca, w którym churchkhela wyschnie.

musisz przywiązać wykałaczkę do jednego końca nici, aby orzechy nie odleciały. Jądra orzechów włoskich można podzielić na połówki motyli lub na ćwiartki, a następnie nawlec je na nitkę. U góry zrób dużą pętlę, aby powiesić deser do wyschnięcia.

gotuj sok przez 2,5-3 godziny, usuwając z niego pianę i dodając trochę cukru. Zdejmij sok z ognia i ostudź do 40 stopni. Dodaj mąkę w częściach i ugniataj, aby uzyskać jednorodną masę. Przywróć sok do ognia i ciągle mieszając gotuj na bardzo gęstą galaretkę.

Nici z orzechami należy trzykrotnie obniżyć do powstałej galaretki na 1 minutę, a następnie zawiesić na słońcu do wyschnięcia. Gdy słodycz przestanie być lepka (ale pozostanie miękka!) owinąć "kiełbaski" płótnem i wysłać do suchego, dobrze wentylowanego pomieszczenia na 2,5-3 miesiące.

podawaj churchkhela jako deser lub przekąskę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sok winogronowy - 54   kcal/100g

Podobne przepisy