kozinaki z sezamu i lnu

bomba witaminowa w postaci ulubionego przysmaku! Przygotuj zdrowe kozinaki! Dzielę się z wami przepisem znalezionym w Internecie i który stał się jednym z moich ulubionych. Bardzo smaczny i zdrowy przysmak. Idealne połączenie smaków! Dobrze z herbatą i tak po prostu. Nawet dzieci to lubią, chociaż w tym przysmaku nie ma cukru.
101345Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 12 g
tłuszcze 39 % 27 g
węglowodany 43 % 30 g
412 kcal
IG: 17 / 27 / 57

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

1. Namocz daktyle przez 3-6 godzin w zimnej wodzie, opłucz rodzynki.

2. Następnie usuń nasiona z dat. Zmiel daktyle do konsystencji puree w blenderze z niewielką ilością wody.

3. Połącz sezam, siemię lniane, rodzynki i puree z daktyli, dobrze wymieszaj.

4. Rozprowadź powstałą masę równą warstwą na podłożu suszarki elektrycznej lub silikonowej macie piekarnika.

5. Suszyć kozinaki sezamowe, aż będą chrupiące:

- w suszarce elektrycznej przy 45 S;
- lub w piekarniku w minimalnej temperaturze z uchylonymi drzwiami.

bądź zdrowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g

Podobne przepisy