kozinaki z sezamu i lnu
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Namocz daktyle przez 3-6 godzin w zimnej wodzie, opłucz rodzynki.
2. Następnie usuń nasiona z dat. Zmiel daktyle do konsystencji puree w blenderze z niewielką ilością wody.
3. Połącz sezam, siemię lniane, rodzynki i puree z daktyli, dobrze wymieszaj.
4. Rozprowadź powstałą masę równą warstwą na podłożu suszarki elektrycznej lub silikonowej macie piekarnika.
5. Suszyć kozinaki sezamowe, aż będą chrupiące:
- w suszarce elektrycznej przy 45 S;
- lub w piekarniku w minimalnej temperaturze z uchylonymi drzwiami.
bądź zdrowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g