skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Umyj i osusz filety. Do tego przepisu odpowiednia jest również pierś z kurczaka z kością bez skóry.
Krok 2:
Przytnij nadmiar, aby kawałki były ładne.
Krok 3:
Wlej trochę soli do pojemnika.
Krok 4:
Połóż mięso na soli i posyp solą. W razie potrzeby zrób kilka warstw.
Krok 5:
Ważne jest, aby mięso było całkowicie pokryte solą i nie dotykało boków pojemnika. Dopilnuj, żeby tak było.
Krok 6:
Przykryj pojemnik i wstaw do lodówki na jeden dzień.
Krok 7:
Po dniu mięso zostanie solone, a sól wchłonie soki mięsne.
Krok 8:
Sól można wyrzucić.
Krok 9:
Opłucz i osusz mięso.
Krok 10:
Przygotuj wszystkie niezbędne przyprawy. Możesz dodać lub odłożyć coś według własnych upodobań.
Krok 11:
Przenieś wszystkie przyprawy do jednej miski.
Krok 12:
Dobrze wymieszaj przyprawy, aż będą gładkie.
Krok 13:
Włóż kurczaka i przyprawy do torby i dobrze wstrząśnij.
Krok 14:
Kurczak będzie pokryty cienką warstwą przypraw ze wszystkich stron. Teraz susz mięso w temperaturze pokojowej przez około tydzień, od czasu do czasu obracając je. Można owinąć gazą i zawiesić.
Krok 15:
Tydzień później basturma z kurczaka jest gotowa.
Krok 16:
Pokrój-i spróbuj.
miłego!
jeśli nie masz pewności co do jakości i naturalności fileta, po raz pierwszy podziel porcję na pełne solenie na dzień i połowę na 12 godzin. Kurczak i tak się okaże, ale pomoże Ci to określić słoność, której potrzebujesz dla jakości fileta. Nadal możesz lekko namoczyć filety w zimnej wodzie po soleniu, a następnie dobrze osuszyć ręcznikiem lub serwetkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Biały pieprz - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g