basturma z kurczaka domowej roboty

domowe przekąski są zawsze lepsze niż kupione w sklepie. Naucz się robić basturmę! Basturma oczywiście w idealnej i poprawnej wersji nie jest przygotowywana z kurczaka, ale technicznie jest to wykonalne, więc kurczak jest przygotowywany na tej samej zasadzie. Okazuje się dobry i smaczny.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 90 % 9 g
tłuszcze 10 % 1 g
węglowodany 0 % 0 g
47 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj i osusz filety. Do tego przepisu odpowiednia jest również pierś z kurczaka z kością bez skóry.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przytnij nadmiar, aby kawałki były ładne.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej trochę soli do pojemnika.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połóż mięso na soli i posyp solą. W razie potrzeby zrób kilka warstw.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ważne jest, aby mięso było całkowicie pokryte solą i nie dotykało boków pojemnika. Dopilnuj, żeby tak było.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj pojemnik i wstaw do lodówki na jeden dzień.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po dniu mięso zostanie solone, a sól wchłonie soki mięsne.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól można wyrzucić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Opłucz i osusz mięso.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przygotuj wszystkie niezbędne przyprawy. Możesz dodać lub odłożyć coś według własnych upodobań.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś wszystkie przyprawy do jednej miski.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dobrze wymieszaj przyprawy, aż będą gładkie.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Włóż kurczaka i przyprawy do torby i dobrze wstrząśnij.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Kurczak będzie pokryty cienką warstwą przypraw ze wszystkich stron. Teraz susz mięso w temperaturze pokojowej przez około tydzień, od czasu do czasu obracając je. Można owinąć gazą i zawiesić.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Tydzień później basturma z kurczaka jest gotowa.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pokrój-i spróbuj.

miłego!

jeśli nie masz pewności co do jakości i naturalności fileta, po raz pierwszy podziel porcję na pełne solenie na dzień i połowę na 12 godzin. Kurczak i tak się okaże, ale pomoże Ci to określić słoność, której potrzebujesz dla jakości fileta. Nadal możesz lekko namoczyć filety w zimnej wodzie po soleniu, a następnie dobrze osuszyć ręcznikiem lub serwetkami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Biały pieprz - 0   kcal/100g
  • Mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy