skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Najpierw przygotuj syrop. Wlej wodę do rondla, dodaj cukier i kwas cytrynowy.
Krok 3:
Włóż rondel do ognia i zagotuj syrop, gotuj przez 1-2 minuty i zdejmij z ognia.
Krok 4:
Umyj jabłka i, jeśli chcesz, Wytnij rdzeń specjalnym nożem (nie zrobiłem tego). Pokrój jabłka w kółka o grubości około 1-2 mm.
Krok 5:
Pokrojone jabłka zanurzamy w ciepłym syropie i odstawiamy na 10 minut. Nawiasem mówiąc, jeśli wszystkie jabłka nie pasują na raz, robimy to etapami.
Krok 6:
Wyławiamy kubki jabłek z syropu i przenosimy je na papierowe ręczniki, aby pozbyć się resztek syropu.
Krok 7:
Suszone jabłka przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 8:
Suszyć jabłka w 60-80 s przez 1-2 godziny. Podczas suszenia nie zamykamy całkowicie drzwi piekarnika, ale podpieramy je tak, aby pozostał mały otwór na ucieczkę pary (używam do tego celu drewnianej łyżki). Stopień wysuszenia jabłek dobieramy do smaku, można je wysuszyć do stanu chrupnięcia lub pozostawić lekko elastyczne.
Krok 9:
Chipsy jabłkowe pozostawiamy do ostygnięcia i można je podawać. Chipsy jabłkowe przechowujemy w pojemniku z pokrywką.
Krok 10:
Chipsy jabłkowe są gotowe!
Krok 11:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g