Jak zrobić skórkę pomarańczową

do pieczenia i deserów skórkę pomarańczową można przygotować samodzielnie. Wiele potraw wykorzystuje skórkę z cytryny lub pomarańczy.Oczywiście nic nie przebije świeżej skórki cytrusów, ale są chwile, kiedy nie ma ich pod ręką. Zwykle delikatnie pocieram skórkę z cytryny, suszę i przechowuję w hermetycznie zamkniętym słoiku. Ale skórka pomarańczowa może być używana nie tylko jako aromat, ale także jako barwnik. W takim przypadku lepiej będzie zmielić go na proszek.
znlenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 89 % 8 g
36 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pierwszą rzeczą, którą robię, jest mycie pomarańczy i suszenie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie bierzemy ostry nóż i usuwamy skórkę w taki sposób, aby nie uchwycić białej warstwy skóry. Idealnie skórka po obu stronach będzie miała ten sam pomarańczowy kolor. Usuń skórkę powoli i zawsze ostrym nożem, wtedy wszystko się ułoży

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pozostaw skórkę do wyschnięcia na 2-3 dni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Kiedy skórka stała się sucha i krucha, musisz ją zmielić. Do tego dobrze nadaje się młynek do kawy, z braku tego używam kombajnu lub blendera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Im drobniej zmielimy skórkę, tym lepiej, zwłaszcza jeśli planujesz użyć jej jako barwnika w proszku. To wszystko, skórka jest gotowa.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy