Jak zrobić skórkę pomarańczową
skład / składniki
1
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pierwszą rzeczą, którą robię, jest mycie pomarańczy i suszenie.
Krok 2:
Następnie bierzemy ostry nóż i usuwamy skórkę w taki sposób, aby nie uchwycić białej warstwy skóry. Idealnie skórka po obu stronach będzie miała ten sam pomarańczowy kolor. Usuń skórkę powoli i zawsze ostrym nożem, wtedy wszystko się ułoży
Krok 3:
Pozostaw skórkę do wyschnięcia na 2-3 dni.
Krok 4:
Kiedy skórka stała się sucha i krucha, musisz ją zmielić. Do tego dobrze nadaje się młynek do kawy, z braku tego używam kombajnu lub blendera.
Krok 5:
Im drobniej zmielimy skórkę, tym lepiej, zwłaszcza jeśli planujesz użyć jej jako barwnika w proszku. To wszystko, skórka jest gotowa.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomarańcze - 36 kcal/100g