kandyzowana cukinia

ten przepis sprawia, że kandyzowana cukinia jest pyszna i zdrowa! Wynik Powiedziałem już, jak gotować kandyzowane pigwy i melona. Zwracam uwagę na inną odmianę kandyzowanych owoców-kandyzowaną cukinię. Jako dziecko moja mama robiła dżem z cukinii, którego nie mogłem znieść. Ale pewnego lata ugotowała kandyzowane owoce zamiast dżemu i dzięki mnie nie przeżyły nawet zimy.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 26 g
115 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 1 d
przepis na kandyzowaną cukinię różni się nieco od podobnych przepisów, głównie tym, że zajmuje znacznie mniej czasu na przygotowanie.
cukinię należy umyć, obrać i posiekać, a następnie pokroić w kostkę lub plasterki.
powstałe kawałki cukinii zasypiamy cukrem i pozostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu.
następnie bierzemy pomarańczę, parzymy ją wrzącą wodą, kroimy, usuwamy nasiona i kroimy na kawałki. Kawałki wkładamy do blendera ze skórką i siekamy.
odcedź powstały sok z pozostawionej cukinii, wymieszaj z pokruszoną pomarańczą, zagotuj. Następnie dodaj miód i gotuj przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu.
następnie wlej kawałki cukinii do powstałego syropu i gotuj, aż będą gęste, ciągle mieszając. Zwykle syrop jest całkowicie gotowany w tym procesie. Jeśli nie, spuść resztki.
suszone kandyzowane cukinie na powietrzu lub w otwartym piekarniku.
przechowuj powstałe kandyzowane cukinie w słoiku wyłożonym pergaminem, posypanym cukrem pudrem i cukrem.
z reguły nie można ich przechowywać-kończą się jak magia za trzy dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy