kandyzowana cukinia
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
przepis na kandyzowaną cukinię różni się nieco od podobnych przepisów, głównie tym, że zajmuje znacznie mniej czasu na przygotowanie.
cukinię należy umyć, obrać i posiekać, a następnie pokroić w kostkę lub plasterki.
powstałe kawałki cukinii zasypiamy cukrem i pozostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu.
następnie bierzemy pomarańczę, parzymy ją wrzącą wodą, kroimy, usuwamy nasiona i kroimy na kawałki. Kawałki wkładamy do blendera ze skórką i siekamy.
odcedź powstały sok z pozostawionej cukinii, wymieszaj z pokruszoną pomarańczą, zagotuj. Następnie dodaj miód i gotuj przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu.
następnie wlej kawałki cukinii do powstałego syropu i gotuj, aż będą gęste, ciągle mieszając. Zwykle syrop jest całkowicie gotowany w tym procesie. Jeśli nie, spuść resztki.
suszone kandyzowane cukinie na powietrzu lub w otwartym piekarniku.
przechowuj powstałe kandyzowane cukinie w słoiku wyłożonym pergaminem, posypanym cukrem pudrem i cukrem.
z reguły nie można ich przechowywać-kończą się jak magia za trzy dni.
cukinię należy umyć, obrać i posiekać, a następnie pokroić w kostkę lub plasterki.
powstałe kawałki cukinii zasypiamy cukrem i pozostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu.
następnie bierzemy pomarańczę, parzymy ją wrzącą wodą, kroimy, usuwamy nasiona i kroimy na kawałki. Kawałki wkładamy do blendera ze skórką i siekamy.
odcedź powstały sok z pozostawionej cukinii, wymieszaj z pokruszoną pomarańczą, zagotuj. Następnie dodaj miód i gotuj przez około 3 minuty na umiarkowanym ogniu.
następnie wlej kawałki cukinii do powstałego syropu i gotuj, aż będą gęste, ciągle mieszając. Zwykle syrop jest całkowicie gotowany w tym procesie. Jeśli nie, spuść resztki.
suszone kandyzowane cukinie na powietrzu lub w otwartym piekarniku.
przechowuj powstałe kandyzowane cukinie w słoiku wyłożonym pergaminem, posypanym cukrem pudrem i cukrem.
z reguły nie można ich przechowywać-kończą się jak magia za trzy dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g