puste jabłka na zimę

doskonały kęs słodko-kwaśnych jabłek! Jednym ze sposobów zbioru jabłek na zimę może być suszenie. Ten przepis kulinarny jest popularny wśród osób, które nie spożywają cukru. Warto jednak wyjaśnić, że nie wszystkie odmiany jabłek są wygodne do suszenia. Do tego procesu najlepiej nadają się słodko-kwaśne jabłka o soczystym, twardym miąższu, cienkiej skórce i niezbyt dużym gnieździe nasiennym. Nie zaleca się suszenia jabłek zawierających cierpki smak i niedojrzałe owoce jabłek.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 6 g
31 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
ogrodnicy mają zwyczaj suszenia owoców w stanie surowym (z rdzeniem i skórką). Następnie są cięte na plastry lub koła o grubości 5 mm po umyciu. Natychmiast po pokrojeniu i obraniu jabłka należy zanurzyć w zakwaszonej lub osolonej wodzie. Następnie owoce suszy się na powietrzu przez kilka minut. Podczas suszenia na powietrzu koła jabłek są z reguły nawleczone na nitkę, aw piekarniku koła są układane na blasze wyłożonej czystym papierem. Temperatura w suszarce powinna wynosić około 70-80 0 ° C. jabłka są kruszone co 3 godziny, aby przyspieszyć proces suszenia. Suszenie należy zakończyć w temperaturze 50-55 0C. podczas suszenia jabłek na powietrzu lub przedmuchiwanym strychu cały proces zajmie tydzień. W ten sposób przygotowaliśmy scenę dla pysznego i przepysznego posiłku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy