puste jabłka na zimę
skład / składniki
7
porcje:
gotowanie krok po kroku
ogrodnicy mają zwyczaj suszenia owoców w stanie surowym (z rdzeniem i skórką). Następnie są cięte na plastry lub koła o grubości 5 mm po umyciu. Natychmiast po pokrojeniu i obraniu jabłka należy zanurzyć w zakwaszonej lub osolonej wodzie. Następnie owoce suszy się na powietrzu przez kilka minut. Podczas suszenia na powietrzu koła jabłek są z reguły nawleczone na nitkę, aw piekarniku koła są układane na blasze wyłożonej czystym papierem. Temperatura w suszarce powinna wynosić około 70-80 0 ° C. jabłka są kruszone co 3 godziny, aby przyspieszyć proces suszenia. Suszenie należy zakończyć w temperaturze 50-55 0C. podczas suszenia jabłek na powietrzu lub przedmuchiwanym strychu cały proces zajmie tydzień. W ten sposób przygotowaliśmy scenę dla pysznego i przepysznego posiłku!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g