Bażant suszony

bardzo niezwykłe, zdrowe, smaczne, interesujące! Przepis będzie interesujący dla miłośników dziczyzny. Będzie doskonałym i bogatym zamiennikiem tradycyjnych chipsów i przekąsek sklepowych do piwa.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 13 g
tłuszcze 32 % 12 g
węglowodany 32 % 12 g
208 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed rozpoczęciem gotowania bażanta należy go umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. Wymieszaj przyprawy zmielone w moździerzu z dwustu gramami soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na dno pojemnika, w którym posolemy ptaka, wlej pszenicę. Posyp pszenicę grubą warstwą soli, tworząc poduszkę solną.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Natrzyj mieszankę przypraw i soli bażanta i ułóż pionowo na podkładce solnej w naczyniu. Wlej resztę mieszanki na wierzch. Umieść w chłodnym miejscu na 4 dni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po tym czasie opłucz ptaka z soli i osusz ręcznikami papierowymi.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powiesić do wyschnięcia w lodówce lub innym wentylowanym pomieszczeniu na co najmniej 15 dni. Po upływie czasu danie będzie gotowe.

oczywiście ten przepis na gotowanie suszonego mięsa bażanta jest prawdziwym przysmakiem. I nie może być inaczej, ponieważ bażanty w wolnej sprzedaży po prostu wcale nie są sprzedawane. Ten ptak można zdobyć tylko przez polowanie lub na specjalne zamówienie z Internetu. Sam smak mięsa drobiowego to jest smak dziczyzny. Struktura mięsa jest gęsta o ciemnoczerwonym kolorze, smakuje jak domowy kurczak lub Kogut. Dla amatora. Przypomina mięso kaczki. Największą wartością odżywczą jest pierś, którą można podawać nawet małym dzieciom. Mięso bażanta jest źródłem cennego białka dla ludzi, które jest łatwo wchłaniane przez organizm. A witaminy z grupy B zwiększają ogólną odporność organizmu na wirusy i bakterie. Piętnaście dni suszenia ptaka to minimalny okres. Jeśli ktoś lubi surowe. Zasadniczo polecam suszenie przez około dwadzieścia pięć dni. Zgodnie z tym przepisem możesz również ugotować perliczkę. Produkt jest dobrą przekąską do piwa zamiast tradycyjnych orzechów lub chipsów. Przyprawy w przepisie można zmienić według własnych upodobań. Ciekawa przyprawa daje cynamon. Polecam suszenie produktu w lodówce. Ale jeśli możliwe jest bardzo dobre suszenie na wentylowanym strychu lub nad baterią w sezonie zimowym, zgodnie z zasadą suszenia gęsi w stylu tatarskim.Nie można suszyć bez dobrego powietrza przelotowego. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twarda Czerwona pszenica jara (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Bażant - 254   kcal/100g

Podobne przepisy