suszona wołowina na poduszce pszenno-solnej

ozdobi każdy świąteczny stół-pyszny i oryginalny! To przepis na świetne wędliny, które pokochają absolutnie wszyscy. Tego w sklepie i na bazarze nie kupisz. Minimum pracy i doskonały wynik. Czas potrzebny na przygotowanie przepisu jest wart czekania.
The Patricks channelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 8 % 2 g
węglowodany 52 % 13 g
109 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 14 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przed gotowaniem mięsa należy je umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. Następnie na dnie pojemnika, w którym posolimy wołowinę, zasypiamy zboża.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posyp solą pszenicę w taki sposób, aby cała pszenica była przez nią pokryta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kładziemy mięso na powierzchni soli i również zasypiamy solą na wierzchu. Naczynia z solonym mięsem wkładamy do lodówki na 4 dni

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po tym czasie mięso myjemy pod bieżącą wodą z soli i suszymy ręcznikami papierowymi

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj przyprawy razem. Wlać na pergamin i natrzeć wołowinę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zawiń w ten sam pergamin i włóż do lodówki na 10 dni. Możesz użyć rusztu, aby mięso nie przylegało ściśle do naczyń i nie pękało ze wszystkich stron.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po upływie czasu danie będzie gotowe

zgodnie z tym przepisem na polędwicę wołową można również przygotować inne rodzaje mięsa, takie jak wieprzowina lub filet z indyka. Mięso przy zakupie należy wybrać bez tłuszczu i żył, czysty filet. Aby kawałek mięsa nie "kąpał się" we własnym soku, używam różnych zbóż. Pszenicę można łatwo zastąpić prosem, prosem lub innym, co jest pod ręką. Ta opcja solenia za pomocą zbóż oszczędza czas i pomaga uniknąć przesolenia. Nie ma potrzeby codziennego podchodzenia, obracania mięsa z jednej strony na drugą i zastępowania mokrej soli suchą. Przedstawiony przepis na smak mięsa na sól jest dość słony. Bardzo dobrze sprawdza się jako przekąska do piwa lub innych napojów. Ale aby podać przekąski na stole, uważam, że możliwe jest dodatkowe namoczenie w zimnej wodzie. Do tego procesu wystarczy dwie godziny po umyciu solą w czystej wodzie. Polecam czas suszenia od dziesięciu dni lub dłużej. W zależności od twardości i suchości mięsa, które chcesz osiągnąć. Przyprawy wybrałem smak czosnku, ale możesz to zrobić według własnych upodobań. Wybierz dla siebie. Tymianek, Chaman i inne są dobre. Używam lodówki do suszenia, ponieważ uważam tę metodę za najmniej pracochłonną. Możesz przyspieszyć proces suszenia, jeśli używasz odwadniacza.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Żeberka wołowe - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy