skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przed gotowaniem mięsa należy je umyć pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikami papierowymi. Następnie na dnie pojemnika, w którym posolimy wołowinę, zasypiamy zboża.
Krok 2:
Posyp solą pszenicę w taki sposób, aby cała pszenica była przez nią pokryta.
Krok 3:
Kładziemy mięso na powierzchni soli i również zasypiamy solą na wierzchu. Naczynia z solonym mięsem wkładamy do lodówki na 4 dni
Krok 4:
Po tym czasie mięso myjemy pod bieżącą wodą z soli i suszymy ręcznikami papierowymi
Krok 5:
Wymieszaj przyprawy razem. Wlać na pergamin i natrzeć wołowinę.
Krok 6:
Zawiń w ten sam pergamin i włóż do lodówki na 10 dni. Możesz użyć rusztu, aby mięso nie przylegało ściśle do naczyń i nie pękało ze wszystkich stron.
Krok 7:
Po upływie czasu danie będzie gotowe
zgodnie z tym przepisem na polędwicę wołową można również przygotować inne rodzaje mięsa, takie jak wieprzowina lub filet z indyka. Mięso przy zakupie należy wybrać bez tłuszczu i żył, czysty filet. Aby kawałek mięsa nie "kąpał się" we własnym soku, używam różnych zbóż. Pszenicę można łatwo zastąpić prosem, prosem lub innym, co jest pod ręką. Ta opcja solenia za pomocą zbóż oszczędza czas i pomaga uniknąć przesolenia. Nie ma potrzeby codziennego podchodzenia, obracania mięsa z jednej strony na drugą i zastępowania mokrej soli suchą. Przedstawiony przepis na smak mięsa na sól jest dość słony. Bardzo dobrze sprawdza się jako przekąska do piwa lub innych napojów. Ale aby podać przekąski na stole, uważam, że możliwe jest dodatkowe namoczenie w zimnej wodzie. Do tego procesu wystarczy dwie godziny po umyciu solą w czystej wodzie. Polecam czas suszenia od dziesięciu dni lub dłużej. W zależności od twardości i suchości mięsa, które chcesz osiągnąć. Przyprawy wybrałem smak czosnku, ale możesz to zrobić według własnych upodobań. Wybierz dla siebie. Tymianek, Chaman i inne są dobre. Używam lodówki do suszenia, ponieważ uważam tę metodę za najmniej pracochłonną. Możesz przyspieszyć proces suszenia, jeśli używasz odwadniacza.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Żeberka wołowe - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal/100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g