skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Na początku gotowania dno pojemnika, w którym piersi będą solone, zasypiamy warstwą pszenicy lub innych zbóż.
Krok 2:
Następnie wlej jednolitą warstwę soli na ziarno, na którym kładziemy piersi, a także zasypiamy solą, aby nie było nagiego mięsa. Naczynia z produktem wkładamy do lodówki na dwa dni. W tym czasie mięso straci wilgoć.
Krok 3:
Po upływie określonego czasu spłucz piersi pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha ręcznikami papierowymi.
Krok 4:
Wymieszaj składniki i zwiń w nich mięso. Mięso montujemy na wykałaczkach tak, aby podczas wyciągania nie dotykało naczyń i było dobre wietrzenie.
Krok 5:
Wkładamy do lodówki na dziesięć dni. Po tym czasie danie będzie gotowe. Smacznego!
suszone mięso w ten sposób jest odpowiednie dla miłośników nie tylko pysznej przekąski do piwa, ale także dla miłośników wędlin. Zgodnie z tym przepisem możesz ugotować dowolne mięso, a nie tylko ptasie. Wybór składników do smaku nie jest trudny. Jałowiec bardzo dobrze zastąpić na przykład tymiankiem.
W tym przepisie polecam używanie pszenicy jako poduszki w dolnej warstwie podczas solenia. Ten rodzaj zbóż można łatwo zastąpić dowolnym innym zbożem lub zbożem.
jeśli chodzi o czas zwichnięcia, zaznaczę optymalny czas około siedmiu dni. Dokładniej od siedmiu dni. Po tym czasie pierś z kaczki ma mokrą strukturę i charakterystyczny smak suszonego mięsa. Ale jeśli chcesz uzyskać mięso o stałej gęstości, proces suszenia musi zostać zwiększony. Musisz wiedzieć, że suszone produkty są przechowywane w lodówce przez nieograniczony czas, ale bardzo ważne jest, aby nie owijać ich w celofan. Mięso musi koniecznie "oddychać", w przeciwnym razie się udusi.
warto zauważyć, że kaczka pokazała się bardzo dobrze pod względem smaku wraz z mięsem. Dlatego nie polecam usuwania go przed soleniem. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twarda Czerwona pszenica jara (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330 kcal/100g
- Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326 kcal/100g
- Pszenica Biała (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Pszenica twarda (całe ziarno) - 332 kcal/100g
- Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359 kcal/100g
- Kruszona pszenica ozima - 358 kcal/100g
- Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168 kcal/100g
- Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182 kcal/100g
- Ziarno sorgo - 332 kcal/100g
- Kasza pszenna - 352 kcal/100g
- Ziarna pszenicy kiełkującej - 305 kcal/100g
- Kasza pszenna - 332 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Jałowiec - 116 kcal/100g
- Jagody jałowca - 116 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Pierś z kaczki - 241 kcal/100g