skład / składniki
metoda gotowania
studiując w Instytucie i mieszkając w akademiku z innymi studentami z różnych białoruskich miast i wsi, po raz pierwszy spróbowałem mięsa Palendvitsa w kuchni białoruskiej. Dziewczyny przywoziły ją z domu. Ich matki gotowały je samodzielnie. I dopiero teraz, mieszkając daleko od Białorusi, zdałem sobie sprawę, jak się wtedy pomyliłem, że nie zapytałem ich o prawdziwy przepis kulinarny. I wreszcie znalazłem, jak gotować takie jedzenie w domu. Okazało się pyszne, ale nadal nie jest to ta sama Palendwica, którą jadłam na Białorusi.
aby go ugotować, weź mięso wieprzowe i posyp je grubą solą, kminkiem i czarnym pieprzem. Następnie włóż do rondla i pozostaw pod zamkniętą pokrywką w temperaturze pokojowej na cały dzień. Odwracaj go dwa razy dziennie. Po upływie czasu wyjmij go z patelni i strząśnij nadmiar soli. Sok powstały w rondlu jest spuszczany. I znowu pieprzymy mięso i posypujemy kminkiem. Przez maszynkę do mięsa przekręć czosnek, a także posyp nim mięso. Włóż mięso ponownie do rondla, ale tym razem nie przykrywaj go pokrywką. Zostawiamy go w pokoju do wyschnięcia na 2 dni. W tym czasie można go odwrócić i spuścić sok. Po dwóch dniach owinąć mięso gazą i umieścić w wentylowanym i suchym miejscu. Na przykład możesz użyć lodówki. Tam powinien leżeć do 2 tygodni.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kminek - 333 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g