Palendwica

o wiele smaczniejsze i łagodniejsze niż sklep! I więcej przydatnych właściwości!
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 14 g
tłuszcze 58 % 19 g
węglowodany 0 % 0 g
225 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 17 d

studiując w Instytucie i mieszkając w akademiku z innymi studentami z różnych białoruskich miast i wsi, po raz pierwszy spróbowałem mięsa Palendvitsa w kuchni białoruskiej. Dziewczyny przywoziły ją z domu. Ich matki gotowały je samodzielnie. I dopiero teraz, mieszkając daleko od Białorusi, zdałem sobie sprawę, jak się wtedy pomyliłem, że nie zapytałem ich o prawdziwy przepis kulinarny. I wreszcie znalazłem, jak gotować takie jedzenie w domu. Okazało się pyszne, ale nadal nie jest to ta sama Palendwica, którą jadłam na Białorusi.
aby go ugotować, weź mięso wieprzowe i posyp je grubą solą, kminkiem i czarnym pieprzem. Następnie włóż do rondla i pozostaw pod zamkniętą pokrywką w temperaturze pokojowej na cały dzień. Odwracaj go dwa razy dziennie. Po upływie czasu wyjmij go z patelni i strząśnij nadmiar soli. Sok powstały w rondlu jest spuszczany. I znowu pieprzymy mięso i posypujemy kminkiem. Przez maszynkę do mięsa przekręć czosnek, a także posyp nim mięso. Włóż mięso ponownie do rondla, ale tym razem nie przykrywaj go pokrywką. Zostawiamy go w pokoju do wyschnięcia na 2 dni. W tym czasie można go odwrócić i spuścić sok. Po dwóch dniach owinąć mięso gazą i umieścić w wentylowanym i suchym miejscu. Na przykład możesz użyć lodówki. Tam powinien leżeć do 2 tygodni.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy