kandyzowane morele na zimę

Przygotuj kandyzowane owoce-nie pożałujesz, kiedy pijesz herbatę zimą! W mroźne zimowe wieczory bardzo przyjemnie jest pić gorącą herbatę z kandyzowanymi owocami. Wszyscy kochają tę aktywność - zarówno dorośli, jak i dzieci. Spróbuj i jesteś słodkie kandyzowane morele! To prawda, oczywiście, jeśli w domu są dzieci, musisz przygotować więcej-garść kandyzowanych owoców nie przetrwa pierwszej herbaty z małymi słodyczami!
mariyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 48 g
193 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 10 h

1. Morele podzielić na dwie części, usunąć nasiona.

2. W rondlu o odpowiedniej wielkości wymieszaj wodę, cukier, kwas cytrynowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować syrop przez 5 minut.

3. Zanurz morele we wrzącym syropie. Po ponownym zagotowaniu morele gotować w syropie przez 15 minut.

4. Gdy morele się gotują, wyłącz ogień i pozwól im ostygnąć w syropie.

5. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni. Wyjmij schłodzone morele łyżką cedzakową i ułóż warstwę na blasze wyłożonej pergaminem.

6. Umieść blachę do pieczenia z morelami, aby dmuchać w piekarniku przez dwie godziny.

7. Z piekarnika połóż morele na siatce do wyschnięcia w cieniu na ciepłym, suchym przeciągu. Na przykład na loggii lub balkonie suszyć przez jeden lub dwa dni.

8. Po wysuszeniu owoce zwiń w granulowany cukier lub proszek. Przechowuj kandyzowane owoce w chłodnym, suchym miejscu w zamkniętym pojemniku.

baw się dobrze!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy