skład / składniki
metoda gotowania
1. Morele podzielić na dwie części, usunąć nasiona.
2. W rondlu o odpowiedniej wielkości wymieszaj wodę, cukier, kwas cytrynowy. Doprowadzić do wrzenia i gotować syrop przez 5 minut.
3. Zanurz morele we wrzącym syropie. Po ponownym zagotowaniu morele gotować w syropie przez 15 minut.
4. Gdy morele się gotują, wyłącz ogień i pozwól im ostygnąć w syropie.
5. Rozgrzej piekarnik do 50 stopni. Wyjmij schłodzone morele łyżką cedzakową i ułóż warstwę na blasze wyłożonej pergaminem.
6. Umieść blachę do pieczenia z morelami, aby dmuchać w piekarniku przez dwie godziny.
7. Z piekarnika połóż morele na siatce do wyschnięcia w cieniu na ciepłym, suchym przeciągu. Na przykład na loggii lub balkonie suszyć przez jeden lub dwa dni.
8. Po wysuszeniu owoce zwiń w granulowany cukier lub proszek. Przechowuj kandyzowane owoce w chłodnym, suchym miejscu w zamkniętym pojemniku.
baw się dobrze!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g