basturma z Konina

jest Konin, ale nie wiesz co z nim zrobić? Przygotuj basturmę! Świetna zimna przekąska do napojów alkoholowych! Gotowanie jest proste, wystarczy trochę cierpliwości, ponieważ mięso długo zwiędnie. Ale jaki jest wynik... polizasz palce. Przygotowujemy basturmę z mięsa końskiego przy pierwszej okazji - jak tylko uda nam się zdobyć to trochę egzotyczne mięso.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 56 % 10 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 0 % 0 g
89 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 12 D 1 h 15 min

1. Umyj mięso, osusz, usuń tłuszcz. Pokrój mięso końskie wzdłuż na kilka kawałków-znacznie przyspieszy to proces gotowania.
2. Wlej wodę do rondla, dodaj sól i zagotuj. Pozwól solance ostygnąć do temperatury pokojowej.
3. Umieść liście laurowe w schłodzonej solance.
4. Przenieś mięso do szklanego pojemnika, zalej solanką i wstaw do lodówki na 2 dni.
5. Czas minął-spuść solankę, Usuń lavrushkę. Osusz mięso ręcznikiem papierowym.
6. Wlej kminek, czerwony pieprz, anyż do moździerza. Przetrzeć.
7. Mięso grubo posmarować przyprawami ze wszystkich stron. Pozwól mu leżeć w ten sposób przez 15-20 minut.
8. Złóż czystą gazę na kilka warstw, zawiń ją w każdy kawałek mięsa, zawiąż sznurkiem.
9. Zawieś mięso w dobrze wentylowanym miejscu na 7 do 10 dni. Gdy mięso będzie gęste (mniej więcej jak kiełbasa salami) i suche na zewnątrz, jest gotowe.

podawaj basturmę pokrojoną w cienkie plasterki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Anyż - 337   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Kminek - 333   kcal/100g
  • Konin (cięte) - 172   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy