skład / składniki
metoda gotowania
pyszny przysmak, który jest przygotowywany od wielu stuleci i należy do tradycyjnych gruzińskich potraw. Gruzińska churchkhela to magazyn witamin i składników odżywczych. W czasach starożytnych churchkhela była pożywieniem wojowników, ponieważ jest przechowywana przez długi czas i daje potężny ładunek energii, składający się z ponad połowy węglowodanów. Technologia przygotowania tego deseru nie jest zbyt skomplikowana, ale zestaw składników zależy od regionu Gruzji, a nawet od preferencji gospodyni.
aby zrobić prawdziwą gruzińską churchkhela, potrzebujesz składników z listy, grubej igły i mocnej nici, dużego garnka, drążka lub wałka do zawieszenia, naczynia lub folii, które uchronią podłogę przed lepkim sokiem, a także inspiracji i dobrego nastroju.
Złóż nić na pół, zrób pętlę na jej końcu do zawieszenia. Teraz musisz nawlec jądra orzechów na nitkę. Do churchkheli o długości 25 cm potrzebujesz 40 cm nici złożonej na pół.
zostaw szklankę soku, aby rozcieńczyć mąkę, a resztę umieść na małym ogniu w rondlu z grubym dnem. Zgodnie z klasyczną recepturą sok gotuje się prawie dwukrotnie, co zapewnia słodycz produktu, ale możesz to zrobić łatwiej i dodać cukier natychmiast po ugotowaniu (oczywiście w tym przypadku korzyści churchkhela zostaną zmniejszone).
gotuj sok przez 7-8 minut, a gdy się gotuje, wymieszaj mąkę z zarezerwowanym sokiem. Cienkim strumieniem, stale i intensywnie mieszając, wlej powstały roztwór do wrzącego soku. Nie przestając przeszkadzać, gotuj sok przez kolejne 10 minut, aż zgęstnieje i zmieni kolor. Jeśli chcesz, dodaj przyprawy na tym etapie, aby uzyskać pikantny smak.
gdy galaretka ostygnie, przygotuj miejsce, w którym churchkhela wyschnie. Powinien być suchy, dobrze wentylowany i bez bezpośredniego światła słonecznego. Umieść naczynie lub połóż folię pod słupem do suszenia.
zanurz półfabrykaty z orzechami na 2 minuty w zagęszczonym soku i powieś do wyschnięcia. Po 15-25 minutach powtórz procedurę, a następnie powieś churchkhela do wyschnięcia na co najmniej tydzień.
podawaj gruzińską churchkhela do stołu dla drogich gości i ciesz się ich rozkoszą i smakiem przysmaku!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok winogronowy - 54 kcal/100g

