Gruzińska churchkhela

słynna gruzińska uczta jest prawdziwa do zrobienia w domu! Spróbuj! W tym roku odkryłam nowy rodzaj przysmaku - domowej roboty gruzińską churchkhela. To naprawdę pyszne! I o wiele smaczniejsze niż to, co sprzedają na naszych rynkach (może masz więcej szczęścia?) Ponieważ zdecydowałem się go ugotować po degustacji zakupionej opcji, miałem z czym porównać.
homjakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 3 g
tłuszcze 23 % 7 g
węglowodany 67 % 20 g
147 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 7 d 1 h 45 min

pyszny przysmak, który jest przygotowywany od wielu stuleci i należy do tradycyjnych gruzińskich potraw. Gruzińska churchkhela to magazyn witamin i składników odżywczych. W czasach starożytnych churchkhela była pożywieniem wojowników, ponieważ jest przechowywana przez długi czas i daje potężny ładunek energii, składający się z ponad połowy węglowodanów. Technologia przygotowania tego deseru nie jest zbyt skomplikowana, ale zestaw składników zależy od regionu Gruzji, a nawet od preferencji gospodyni.

aby zrobić prawdziwą gruzińską churchkhela, potrzebujesz składników z listy, grubej igły i mocnej nici, dużego garnka, drążka lub wałka do zawieszenia, naczynia lub folii, które uchronią podłogę przed lepkim sokiem, a także inspiracji i dobrego nastroju.

Złóż nić na pół, zrób pętlę na jej końcu do zawieszenia. Teraz musisz nawlec jądra orzechów na nitkę. Do churchkheli o długości 25 cm potrzebujesz 40 cm nici złożonej na pół.

zostaw szklankę soku, aby rozcieńczyć mąkę, a resztę umieść na małym ogniu w rondlu z grubym dnem. Zgodnie z klasyczną recepturą sok gotuje się prawie dwukrotnie, co zapewnia słodycz produktu, ale możesz to zrobić łatwiej i dodać cukier natychmiast po ugotowaniu (oczywiście w tym przypadku korzyści churchkhela zostaną zmniejszone).

gotuj sok przez 7-8 minut, a gdy się gotuje, wymieszaj mąkę z zarezerwowanym sokiem. Cienkim strumieniem, stale i intensywnie mieszając, wlej powstały roztwór do wrzącego soku. Nie przestając przeszkadzać, gotuj sok przez kolejne 10 minut, aż zgęstnieje i zmieni kolor. Jeśli chcesz, dodaj przyprawy na tym etapie, aby uzyskać pikantny smak.

gdy galaretka ostygnie, przygotuj miejsce, w którym churchkhela wyschnie. Powinien być suchy, dobrze wentylowany i bez bezpośredniego światła słonecznego. Umieść naczynie lub połóż folię pod słupem do suszenia.

zanurz półfabrykaty z orzechami na 2 minuty w zagęszczonym soku i powieś do wyschnięcia. Po 15-25 minutach powtórz procedurę, a następnie powieś churchkhela do wyschnięcia na co najmniej tydzień.

podawaj gruzińską churchkhela do stołu dla drogich gości i ciesz się ich rozkoszą i smakiem przysmaku!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok winogronowy - 54   kcal/100g

Podobne przepisy