pastylka z ranetek
skład / składniki
14
porcje:
metoda gotowania
1. Moje jabłka, przeciąć na pół, wyciąć rdzeń z nasionami. Przygotowane owoce wkładamy do rondla, wlewamy trochę wody, wysyłamy na powolny ogień. Tomim Ranetki przez 20 minut, powinny one odpowiednio zmiękczyć.
2. Za pomocą blendera zmiel jabłka na puree, dodaj cukier, gotuj przez kolejne 15 minut, a następnie rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem, rozprowadź cienką warstwę.
3. Suszymy pastylkę w piekarniku w temperaturze 80 stopni do miękkości, około 9-10 godzin. O gotowości świadczy fakt, że warstwa jabłka łatwo oddziela się od pergaminu.
4. Pokrój pastylkę w paski, zwiń w tuby, przechowuj w suchym pojemniku pod zamkniętą pokrywką.
ciesz się zdrowiem!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ranetki - 47 kcal/100g