pastylka z ranetek

Przygotuj najzdrowszy owocowy przysmak dla rodziny! Pastylka z Ranet okazuje się nie gorsza niż z jakiejkolwiek innej odmiany jabłek. Jedyną różnicą jest to, że w przypadku ranetek proces przygotowania trwa dłużej, ponieważ owoce są małe. Ilość cukru można dostosować do własnych upodobań, niektóre gospodynie domowe w ogóle go nie dodają, a gotowe rurki posypuje się cukrem pudrem. Biorąc pod uwagę, że jabłka są kwaśne, lepiej nie wykluczać cukru ze składników.
AnuszkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 23 g
97 kcal
IG: 35 / 0 / 65

metoda gotowania

Czas gotowania: 12 h

1. Moje jabłka, przeciąć na pół, wyciąć rdzeń z nasionami. Przygotowane owoce wkładamy do rondla, wlewamy trochę wody, wysyłamy na powolny ogień. Tomim Ranetki przez 20 minut, powinny one odpowiednio zmiękczyć.

2. Za pomocą blendera zmiel jabłka na puree, dodaj cukier, gotuj przez kolejne 15 minut, a następnie rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem, rozprowadź cienką warstwę.

3. Suszymy pastylkę w piekarniku w temperaturze 80 stopni do miękkości, około 9-10 godzin. O gotowości świadczy fakt, że warstwa jabłka łatwo oddziela się od pergaminu.

4. Pokrój pastylkę w paski, zwiń w tuby, przechowuj w suchym pojemniku pod zamkniętą pokrywką.

ciesz się zdrowiem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ranetki - 47   kcal/100g

Podobne przepisy