skład / składniki
metoda gotowania
1. Cukinię obieramy, usuwamy miąższ i kroimy w kostkę.
2. Przenieś cukinię do odpowiedniego rondla, przykryj cukrem. Zostawiamy je do zaparzenia przez całą noc.
3. Rano spuść uwolniony sok z patelni.
4. Cytrynę myjemy, parzymy wrzącą wodą, kroimy na kawałki i wkładamy do miski blendera. Rozdrabniać.
5. Wlej sok uwolniony z cukinii do małego rondla, dodaj posiekaną cytrynę, zagotuj. Zmniejszamy ogień.
6. Włóż miód do masy cytrynowej, gotuj przez kilka minut.
7. Filtruj zawartość rondla i wlej cukinię powstałym syropem, wymieszaj, umieść patelnię z cukinią na kuchence.
8. Gotuj cukinię, aż syrop zgęstnieje. Nie zapomnij przeszkadzać!
9. Umieść cukinię na tacach suszarki i susz przez 2-3 godziny w 70 stopniach. W mojej suszarce nie można regulować temperatury, suszę przez nieco ponad dwie godziny.
10. Teraz gotowe kandyzowane cukinie można złożyć w suchym słoiku i zamknąć pokrywką. W ten sposób będą przechowywane przez długi czas, aż do zimy i dłużej.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g