skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak przygotować owoce dzikiej róży na zimę? Kiedy należy zbierać jagody? Dzika róża najlepiej zbierać pod koniec września lub w październiku przed nadejściem zimnych nocy. Owoce zebrane w październiku zawierają najwięcej witamin i zachowują wiele korzystnych właściwości.
Krok 2:
Więc zbierz owoce dzikiej róży.
Krok 3:
Posortuj jagody, zepsute, poczerniałe wyrzuć, usuń resztki wysuszonych kwiatów, jeśli takie istnieją. Na tym etapie lepiej nie usuwać łodygi, będzie ona znacznie łatwiejsza i szybsza do usunięcia z suszonych jagód w przyszłości.
Krok 4:
Następnie istnieją dwa sposoby suszenia dzikiej róży: Naturalne suszenie Wewnątrz / Na zewnątrz w cieniu lub w piekarniku.
Krok 5:
Aby wysuszyć w piekarniku, wyłóż ruszt lub blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż jagody równą warstwą. Włącz piekarnik na 50 stopni i pozostaw dziką różę do wyschnięcia na 2-3 godziny. Czasami otwieraj drzwi na 5-10 sekund, aby uwolnić wilgoć. Następnie zwiększ temperaturę do 70 stopni i pozostaw dziką różę na kolejne 5-6 godzin. Nie zapomnij też czasami otworzyć drzwi piekarnika. Jagody należy czasem mieszać, aby równomiernie wyschły.
Krok 6:
Tak wyglądają jagody dzikiej róży po 3-4 godzinach suszenia.
Krok 7:
A więc, które były suszone przez około 8-10 godzin w piekarniku elektrycznym.
Krok 8:
Gotową dziką różę przechowuj w szklanych słoikach z otworami na wieczku lub woreczkach z tkaniny w suchym, ciemnym miejscu.
lecznicze właściwości dzikiej róży były znane w odległych czasach. Do celów leczniczych używano jagód, korzeni, liści, a nawet kwiatów.
suszenie owoców jest najbardziej znanym sposobem długotrwałego przechowywania. Przy odpowiednim wysuszeniu wilgoć z owoców odparowuje stopniowo, co pozwala zachować maksymalną ilość użytecznych pierwiastków i witamin.
miękkie dojrzałe owoce dzikiej róży nie nadają się do suszenia i konserwacji, wybierz dojrzałe, błyszczące, twarde owoce. Warto również zauważyć, że jagody lepiej zbierać w lesie, w kraju iw dowolnym innym miejscu, z dala od dróg i fabryk. Prawidłowo zebrana dzika róża może być przechowywana do 3 lat.
Dzika róża jest przeciwwskazana u osób z zapaleniem żołądka, wrzodami, nadkwaśnością, a także cierpiących na zakrzepicę, zakrzepowe zapalenie żył i niewydolność serca.
pij napoje z dzikiej róży i bądź zdrowy!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dzika róża świeża - 51 kcal/100g
- Dzika róża sucha - 253 kcal/100g