kandyzowane gruszki na zimę

Masz dość dżemu? Przygotuj kandyzowane owoce-niezwykłe, piękne i bardzo smaczne! W zeszłym roku zebraliśmy duże zbiory gruszek. Przygotowaliśmy dżem i kompoty, ale chciałem czegoś oryginalnego. Wtedy przyszła mi do głowy myśl o zrobieniu kandyzowanych owoców. Wynik był świetny! A goście są zawsze zachwyceni.
TusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 50 g
200 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 4 D

aby przygotować kandyzowane gruszki, lepiej wziąć słodkie i jędrne. Możliwe jest nawet, że nie są bardzo dojrzałe, ale co najważniejsze - smaczne. Dobrze je umyj, osusz ręcznikiem i pokrój na połówki. Usuń rdzenie. Łodygi można usunąć lub nie - według własnego gustu. Zostawiam. Wydaje mi się, że jest nie tylko piękniejszy, ale także bardziej interesujący.

włóż cukier do odpowiedniego rondla, wlej tam wodę i dodaj kwas cytrynowy. Doprowadź syrop do wrzenia przy ciągłym mieszaniu, a następnie gotuj przez kilka minut. Konieczne jest, aby syrop uzyskał przejrzystość.

do wrzącego syropu włóż przygotowane gruszki, wyłącz ogień. Konieczne jest, aby owoce były całkowicie zanurzone w syropie. Pozostaw gruszki do zaparzenia na jeden dzień.

po tym czasie ponownie podpal garnek i zagotuj, a następnie gotuj gruszki przez 5 minut. Ponownie Usuń przyszłe kandyzowane owoce, aby nalegać na jeden dzień.

następnego dnia powtarzamy procedurę, ponownie pozostawiając gruszki w syropie przez jeden dzień.

czwartego dnia ponownie doprowadzamy gruszki do wrzenia i gotujemy przez 15 minut. Ponownie odstawiamy do następnego dnia, po czym gotujemy gruszki przez godzinę. Teraz owoce można wyjąć i pozwolić syropowi spłynąć.

po ostygnięciu gruszek i stosie nadmiaru syropu, włóż je do odpowiedniego pojemnika i zamknij pokrywkami. Dzięki temu będą przechowywane wystarczająco długo, aby cieszyć się nimi zimą.

przed podaniem kandyzowane owoce należy zawinąć w cukier puder.

miłej herbaty w mroźne zimowe wieczory!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy