skład / składniki
metoda gotowania
aby przygotować kandyzowane gruszki, lepiej wziąć słodkie i jędrne. Możliwe jest nawet, że nie są bardzo dojrzałe, ale co najważniejsze - smaczne. Dobrze je umyj, osusz ręcznikiem i pokrój na połówki. Usuń rdzenie. Łodygi można usunąć lub nie - według własnego gustu. Zostawiam. Wydaje mi się, że jest nie tylko piękniejszy, ale także bardziej interesujący.
włóż cukier do odpowiedniego rondla, wlej tam wodę i dodaj kwas cytrynowy. Doprowadź syrop do wrzenia przy ciągłym mieszaniu, a następnie gotuj przez kilka minut. Konieczne jest, aby syrop uzyskał przejrzystość.
do wrzącego syropu włóż przygotowane gruszki, wyłącz ogień. Konieczne jest, aby owoce były całkowicie zanurzone w syropie. Pozostaw gruszki do zaparzenia na jeden dzień.
po tym czasie ponownie podpal garnek i zagotuj, a następnie gotuj gruszki przez 5 minut. Ponownie Usuń przyszłe kandyzowane owoce, aby nalegać na jeden dzień.
następnego dnia powtarzamy procedurę, ponownie pozostawiając gruszki w syropie przez jeden dzień.
czwartego dnia ponownie doprowadzamy gruszki do wrzenia i gotujemy przez 15 minut. Ponownie odstawiamy do następnego dnia, po czym gotujemy gruszki przez godzinę. Teraz owoce można wyjąć i pozwolić syropowi spłynąć.
po ostygnięciu gruszek i stosie nadmiaru syropu, włóż je do odpowiedniego pojemnika i zamknij pokrywkami. Dzięki temu będą przechowywane wystarczająco długo, aby cieszyć się nimi zimą.
przed podaniem kandyzowane owoce należy zawinąć w cukier puder.
miłej herbaty w mroźne zimowe wieczory!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g