basturma z piersi kurczaka domowej roboty

dietetyczna zimna przekąska z piersi kurczaka. Basturma z fileta z kurczaka jest bardzo smaczna, delikatna i pachnąca. Jednocześnie działania jako takie nie muszą wiele robić, ona sama się przygotuje, tylko od czasu do czasu będziesz musiał to sprawdzić. Taka przekąska zostanie doceniona przez męską część rodziny. I oczywiście taką basturmą można zaimponować gościom.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 86 % 19 g
tłuszcze 9 % 2 g
węglowodany 5 % 1 g
103 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone składniki do przygotowania basturmy z piersi kurczaka. Zrobiłem basturmę po raz pierwszy, więc użyłem połowy tych produktów. Przyprawy są suche do smaku. Wziąłem arogancję przypraw do kurczaka i indyka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw musisz przygotować filet z kurczaka: dobrze spłucz, usuń nadmiar tłuszczu, filmów, żył i osusz ręcznikiem papierowym. Wlej łyżkę soli na dno pojemnika, w którym pierś zostanie zasolona, połóż filet, przykryj pozostałą solą na wierzchu. Włóż pierś do lodówki na 12 godzin.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po określonym czasie wyjmij pojemnik z piersią. Opłucz pierś pod bieżącą zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie posyp pierś ze wszystkich stron suchymi przyprawami. Musisz dodać przyprawy, aby cała pierś była w przyprawach.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź czystą gazę i mocno przekręć pierś w dwóch warstwach. Związać nitkami. Możesz najpierw usunąć pierś na 12 godzin w lodówce, a następnie powiesić ją w dobrze wentylowanym pomieszczeniu o niskiej temperaturze na 2-5 dni. Ale od razu zawiesiłem basturmę na nie ocieplonym balkonie. Te dni temperatura Na Zewnątrz była niska ,a na balkonie było chłodno (nie więcej niż 10 gr.). Pamiętaj, aby upewnić się, że mięso nie jest narażone na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Basturmę można wypróbować już 2 dnia. Moja basturma czekała na skrzydłach pięć dni. Pokrój gotową basturmę na cienkie talerze i przechowuj w lodówce. Jest piękny jako kawałek na śniadanie lub przekąska do piwa i wina.

basturma to danie mięsne, zimna przekąska z suszonej wołowiny. Jest już jasne, że ludzie wymyślili taką metodę, aby mięso było bezpieczne i zdrowe przez długi czas. Basturma z piersi kurczaka nie pozwoli Ci tego zrobić, ponieważ okazuje się bardzo smaczna. Ponadto basturma z fileta z kurczaka jest mniej kaloryczna w porównaniu z tradycyjnymi przepisami na wołowinę, wieprzowinę lub jagnięcinę. Polędwica drobiowa zawiera minimalną ilość tłuszczu, ma wysoką wartość odżywczą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy