Beza klasyczna w piekarniku w domu

klasyczna Beza kochana przez miliony! Prosta kompozycja-pyszny smak! Najprostsza kompozycja-pyszny smak! Beza klasyczna ( beza) to deser z białek ubitych cukrem, oszałamiająco delikatny, lekki i słodki. W dawnych czasach beza była nazywana hiszpańskim wiatrem.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 51 g
214 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Ponieważ ubite białka nie są przeznaczone do stania przez długi czas, pamiętaj, aby rozgrzać piekarnik, przygotować 2 blachy do pieczenia i worek do szprycowania lub strzykawkę, jeśli ich używasz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zanim zaczniemy gotować bezy, najpierw należy bardzo ostrożnie oddzielić białka od żółtek. Ani kropla żółtek nie powinna dostać się do białek, w przeciwnym razie nic nie wyjdzie. Wlej białka do dużego pojemnika, miska, w której białka zostaną ubite, musi być sucha i bez kropli tłuszczu na ścianach, to ważne! Więc przygotowaliśmy wszystko, teraz zacznijmy. Ubij białka na miękką, ale już stabilną pianę, dodaj proszek w małych porcjach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wszystko dokładnie ubij, powinieneś uzyskać gęstą, trwałą i błyszczącą pianę. Jeśli odwrócisz miskę z dobrze ubitymi białkami, nic z niej nie wypadnie, a jeśli nagle mieszanina nadal stara się opuścić miskę, musisz jeszcze trochę ubić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby uczynić masę białkową bardziej odporną, dodaj 1 łyżeczkę. sok z cytryny i ubijaj przez kolejne 2-3 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Rozłóż masę białkową w torbie cukierniczej, jeśli jej nie ma, w porządku, po prostu rozłóż mieszaninę łyżką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za pomocą worka do szprycowania (lub łyżki) na przygotowanej blasze do pieczenia wyciskamy nasze przyszłe bezeski. Robię je małe - na jeden kęs, wysychają szybciej i wygodniej jeść.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Suszyć bezę w temperaturze od 100 do 130 C przez około 1,5-2 godziny. Jeśli po 2 godzinach nadal czujesz, że beza nie jest trochę sucha, zostaw ją w piekarniku, aż całkowicie ostygnie, a najlepiej nawet na noc. Gotowe bezy łatwo odchodzą od papieru i są bardzo lekkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowe bezy są przechowywane w szczelnym pojemniku. A przed podaniem można je połączyć czekoladą, skondensowanym mlekiem lub ulubionym kremem. Smacznego!

chrupiące bezy można po prostu zjeść, można nimi ozdobić słodycze. Prawdopodobnie na całym świecie nie ma osoby obojętnej na to wspaniałe ciasto.Chrupiące bezy można po prostu zjeść, można je ozdobić słodyczami. Prawdopodobnie na całym świecie nie ma osoby obojętnej na to wspaniałe ciasto.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy