suszona cebula z warzywami do zupy

idealne proporcje suszonych warzyw na pyszną, aromatyczną zupę! Półfabrykat jest idealny do wędrówek i wycieczek na łonie natury. Zwłaszcza jeśli waga plecaka jest ściśle ograniczona. Ale jest również odpowiedni dla tych, którzy mają bardzo mało czasu na gotowanie - możesz po prostu dodać mieszankę warzywną do bulionu i uzyskać niesamowicie aromatyczne pierwsze danie.
AliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 7 % 1 g
węglowodany 80 % 12 g
61 kcal
IG: 83 / 0 / 17

metoda gotowania

czas gotowania: 10 min

taka mieszanka pomaga zimą, kiedy wiele warzyw nie jest w sprzedaży lub są drogie. I zawsze masz pod ręką zestaw warzyw na pachnącą zupę. A także oczywiście podczas długich wędrówek.

warzywa należy najpierw wysuszyć w suszarce elektrycznej, krojąc na średnie kawałki. Nie trzeba ciąć zbyt drobno ani bardzo grubo. Małe warzywa mogą się kruszyć, a duże będą długo i słabo gotowane w zupie.

suszone cebula, marchew, papryka, pasternak, korzeń pietruszki i seler wymieszać i przechowywać w szklanym słoju, szczelnie zamkniętym. Możesz zmienić proporcje według własnego gustu, ale warto pamiętać, że seler wraz z cebulą dają najbardziej nasycony smak, dlatego lepiej jest dodać ich mniej.

szybkie i smaczne posiłki!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Seler - 12   kcal/100g
  • Korzenie selera - 32   kcal/100g
  • Pasternak siewny - 47   kcal/100g
  • Pasternak - 47   kcal/100g
  • Korzeń pietruszki - 49   kcal/100g
  • Suszona cebula - 219   kcal/100g

Podobne przepisy