suszona cebula z warzywami do zupy
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
taka mieszanka pomaga zimą, kiedy wiele warzyw nie jest w sprzedaży lub są drogie. I zawsze masz pod ręką zestaw warzyw na pachnącą zupę. A także oczywiście podczas długich wędrówek.
warzywa należy najpierw wysuszyć w suszarce elektrycznej, krojąc na średnie kawałki. Nie trzeba ciąć zbyt drobno ani bardzo grubo. Małe warzywa mogą się kruszyć, a duże będą długo i słabo gotowane w zupie.
suszone cebula, marchew, papryka, pasternak, korzeń pietruszki i seler wymieszać i przechowywać w szklanym słoju, szczelnie zamkniętym. Możesz zmienić proporcje według własnego gustu, ale warto pamiętać, że seler wraz z cebulą dają najbardziej nasycony smak, dlatego lepiej jest dodać ich mniej.
szybkie i smaczne posiłki!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Seler - 12 kcal/100g
- Korzenie selera - 32 kcal/100g
- Pasternak siewny - 47 kcal/100g
- Pasternak - 47 kcal/100g
- Korzeń pietruszki - 49 kcal/100g
- Suszona cebula - 219 kcal/100g