skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj pomidory. Suszone pomidory bez skóry są delikatniejsze, więc lepiej je usunąć. Aby to zrobić, wykonaj nacięcie w kształcie krzyża na każdym pomidorze i zalej owoce wrzącą wodą przez 2 minuty.
następnie zalej pomidory lodowatą wodą. Za pomocą małego noża z boku nacięć musisz pociągnąć za końce skóry i bardzo łatwo się rozdzieli.
pokrój pomidory bez skóry na 2-4 części, w zależności od wielkości. Następnie z każdej części łyżeczką usuń nasiona. Plastry czystej miąższu pomidorowego należy teraz ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, nasmarowanej olejem roślinnym. Rozłóż pomidory blisko siebie, ponieważ będą się bardzo zmniejszać. Lekko posolić pomidory i posmarować lub skropić olejem roślinnym, można lekko posypać mieszanką włoskich ziół.
teraz wysyłamy pomidory zwiędłe do piekarnika. W temperaturze 50 stopni przy lekko uchylonych drzwiach piekarnika pomidory mogą więdnąć przez około 8-9 godzin.
gotowe suszone pomidory można teraz szczelnie ułożyć w czystym słoiku, w razie potrzeby układając w cienkie plasterki czosnku i ziół. Napełnij każdą warstwę olejem roślinnym,aby pomidory były całkowicie pokryte.
po kilku tygodniach, gdy pomidory są nasycone olejem i ziołowymi smakami czosnku, można je podawać. Suszone pomidory można przechowywać w lodówce do sześciu miesięcy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g