pikantna mieszanka marchewki, czosnku, koperku i pietruszki

dressing na pierwsze i drugie danie-świeży przez cały rok! Oczywiście wszyscy wiedzą, że w zieleni jest wiele przydatnych substancji i witamin, tylko podczas obróbki cieplnej część jest niszczona. Piękno tego przepisu polega na tym, że utrzymujemy witaminy w całości przez całą zimę. Dressing jest dość słony, więc podczas gotowania musisz dodać trochę mniej soli niż zwykle.
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 9 g
47 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

1. Wierzchołki marchwi i wszystkie warzywa, które będziemy zbierać na zimę, są bardzo dobre do mycia. Zostawiam warzywa w naczyniu z ciepłą wodą na 15-20 minut, a następnie spłukuję pod bieżącą wodą.

2. Połóż zielenie na ręczniku papierowym i pozwól, aby nadmiar wody spłynął i wyschł.

3. Myjemy słoiki z odą i sterylizujemy nad parą, obracamy na czystą szmatkę, aby woda była szklana.

4. Drobno posiekaj wszystkie zioła i czosnek, wymieszaj z solą i ułóż w słoikach.

zamknij pokrywki i włóż do lodówki do przechowywania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Marchewkowe blaty - 35   kcal/100g

Podobne przepisy