skład / składniki
metoda gotowania
Wybierz smalec do solenia: powinien być wystarczająco gruby, mieć gęstą strukturę i jasny biały lub lekko różowy kolor.
kroimy odpowiedni kawałek tłuszczu na kawałki (babcia nauczyła cię kroić w paski o szerokości około 4 cm, takie kawałki swobodnie przechodzą przez szyjkę słoika i są również łatwe do zdobycia).
napełnij trzylitrowy słoik kostkami smalcu (nie musisz ubijać), dodając między warstwami liście laurowe, groszek czarnego pieprzu i obrane ząbki czosnku.
zagotuj wodę w rondlu, a następnie wlej do niej sól i pozostaw na ogniu, aż kryształy soli całkowicie się rozpuszczą. Następnie pozwól tuzlukowi ostygnąć do temperatury pokojowej i wlej przygotowany smalec z przyprawami.
szyjkę puszki zawiązujemy czystą szmatką (tak nauczyła się babcia) i zostawiamy w ciemnym i suchym miejscu (tylko nie na zimno!).
po trzech dniach smalec jest gotowy. Wyjmij go ze słoika, osusz ręcznikami papierowymi i zawiń w pergamin. Moja babcia zawsze trzymała ją poza lodówką, ale nadal nie ryzykuję i wysyłam na zimno opakowania pergaminowe ze smalcem.
Gotuj z miłością i dobrym humorem :)
i oczywiście smaczny smalec dla Ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g