smalec w tuzluku w słoiku

wspaniały sposób na zrobienie smalcu. Przeczytaj przepis i spróbuj! Zalety solenia tłuszczu w solance (solanka to silny roztwór soli) na twarzy: produkt jest dobrze przechowywany, nie zmienia koloru podczas przechowywania. Moja babcia używa tego przepisu dawno temu i nauczyła go wszystkich swoich wnuków))
LaviniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 95 % 37 g
węglowodany 3 % 1 g
339 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 D 1 h

Wybierz smalec do solenia: powinien być wystarczająco gruby, mieć gęstą strukturę i jasny biały lub lekko różowy kolor.

kroimy odpowiedni kawałek tłuszczu na kawałki (babcia nauczyła cię kroić w paski o szerokości około 4 cm, takie kawałki swobodnie przechodzą przez szyjkę słoika i są również łatwe do zdobycia).

napełnij trzylitrowy słoik kostkami smalcu (nie musisz ubijać), dodając między warstwami liście laurowe, groszek czarnego pieprzu i obrane ząbki czosnku.

zagotuj wodę w rondlu, a następnie wlej do niej sól i pozostaw na ogniu, aż kryształy soli całkowicie się rozpuszczą. Następnie pozwól tuzlukowi ostygnąć do temperatury pokojowej i wlej przygotowany smalec z przyprawami.

szyjkę puszki zawiązujemy czystą szmatką (tak nauczyła się babcia) i zostawiamy w ciemnym i suchym miejscu (tylko nie na zimno!).

po trzech dniach smalec jest gotowy. Wyjmij go ze słoika, osusz ręcznikami papierowymi i zawiń w pergamin. Moja babcia zawsze trzymała ją poza lodówką, ale nadal nie ryzykuję i wysyłam na zimno opakowania pergaminowe ze smalcem.

Gotuj z miłością i dobrym humorem :)

i oczywiście smaczny smalec dla Ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy