smalec na zimę w słoikach w solance
skład / składniki
25
porcje:
metoda gotowania
1. Zagotuj wodę, wlej sól i gotuj przez 7 minut.
2. W międzyczasie obierz czosnek. Oczyszczone goździki są wcierane na tarce.
3. Pokrój smalec na kawałki odpowiednie do wielkości szyjki słoika(aby łatwo przejść).
4. Zwiń każdy kawałek smalcu w startym czosnku, włóż do słoika.
5. Nie zapomnij wlać warstw czarnego pieprzu.
6. Wkładamy liść laurowy do wypełnionego słoika i napełniamy solanką.
7. Szczelnie zamknij pokrywkę i włóż do lodówki.
przechowuj puste miejsca w lodówce.
przytulna zima dla Ciebie i dobre zdrowie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g