smalec na zimę w słoikach w solance

Przygotuj smalec na zimę! Dobrze przechowywane i bardzo smaczne! Wielu z nas zbiera smalec na przyszłość. Smalec zbiera się na różne sposoby, zamraża lub stosuje metodę solenia (jest solenie na sucho i jest mokro). Chcę ci powiedzieć, jak mama nauczyła mnie zbierać tłuszcz w solance na zimę.
leno4kaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 91 % 32 g
węglowodany 6 % 2 g
295 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

1. Zagotuj wodę, wlej sól i gotuj przez 7 minut.

2. W międzyczasie obierz czosnek. Oczyszczone goździki są wcierane na tarce.

3. Pokrój smalec na kawałki odpowiednie do wielkości szyjki słoika(aby łatwo przejść).

4. Zwiń każdy kawałek smalcu w startym czosnku, włóż do słoika.

5. Nie zapomnij wlać warstw czarnego pieprzu.

6. Wkładamy liść laurowy do wypełnionego słoika i napełniamy solanką.

7. Szczelnie zamknij pokrywkę i włóż do lodówki.

przechowuj puste miejsca w lodówce.

przytulna zima dla Ciebie i dobre zdrowie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy