pomidory marchewkowe na zimę
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Dokładnie umyj pomidory, posortuj. Każde warzywo nie powinno być dojrzałe, ale dość gęste, bez śladów zepsucia.
2. W trzylitrowym słoiku na dnie układamy wstępnie umyte wierzchołki marchwi i napełniamy je pomidorami pod samą szyjką.
3. Wlać wrzącą wodę na same krawędzie, przykryć pokrywką, pozostawić na 20 minut, następnie spuścić wodę na patelnię, ponownie zagotować i wlać pomidory na 20 minut.
4. Ponownie wlej wodę do rondla, tym razem wlej do niego sól i cukier, Wyślij do ognia, zagotuj.
5. Zalej pomidory wrzącą solanką, natychmiast dodaj ocet i hermetycznie zwiń. Odwróć słoik do góry nogami, zawiń go w koc, pozostaw na jeden dzień, a następnie przenieś do stałego miejsca przechowywania.
pyszne pomidory dla Ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Marchewka - 35 kcal/100g