ciasto na mleku w piekarniku
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Podgrzej mleko do ciepłego stanu, włóż do niego drożdże, wlej cukier i kilka łyżek mąki. Wymieszaj, pozostaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu.
2. Dodaj olej roślinny do ciasta, dodaj sól,rozbij jajka, wymieszaj.
3. Przesiej mąkę do powstałej masy, zagnieść ciasto.
ciasto powinno być bardzo miękkie, elastyczne, nie przyklejać się do dłoni. Możesz z nim natychmiast pracować.
pyszne wypieki dla Ciebie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g