ciasto na mleku w piekarniku

udane ciasto jest kluczem do pysznych i apetycznych wypieków! Ciasto na mleku do pieczenia w piekarniku z pewnością da najlepszy wynik! Ciasto jest miękkie, bardzo łatwe i przyjemne w obróbce. Ciasta i ciasta nie leżą długo))
aleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 17 % 9 g
węglowodany 69 % 37 g
252 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 50 min

1. Podgrzej mleko do ciepłego stanu, włóż do niego drożdże, wlej cukier i kilka łyżek mąki. Wymieszaj, pozostaw na 10-15 minut w ciepłym miejscu.

2. Dodaj olej roślinny do ciasta, dodaj sól,rozbij jajka, wymieszaj.

3. Przesiej mąkę do powstałej masy, zagnieść ciasto.

ciasto powinno być bardzo miękkie, elastyczne, nie przyklejać się do dłoni. Możesz z nim natychmiast pracować.

pyszne wypieki dla Ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy