ciasto na śmietanie i margarynie
skład / składniki
10
porcje:
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę.
2. Margarynę wcieramy na grubą tarkę.
3. Łączymy mąkę i margarynę, szybko mieszamy.
4. Rozbij jajka do powstałej mąki, wlej sól i sodę, dodaj śmietanę.
5. Dokładnie wymieszaj, rozłóż masę na płaskiej powierzchni roboczej i zagniataj ciasto.
6. Ciasto pakujemy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na pół godziny.
po określonym czasie z tego ciasta można wyrzeźbić ciasta) ciasto jest miękkie, giętkie, wygodne w pracy.
przygotuj ciasto, pyszne ciasta!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal / 100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g