ciasto na śmietanie i margarynie

Spróbuj zrobić ciasto na niezrównane wypieki! Produkty z ciasta gotowanego na śmietanie i margarynie nie starzeją się przez długi czas, są miękkie i bujne. Ciasto nie zawiera drożdży, ale mimo to okazuje się miękkie i bujne, a smaku produktów nie można odróżnić od drożdży.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 9 g
tłuszcze 25 % 17 g
węglowodany 62 % 42 g
349 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

1. Przesiej mąkę.

2. Margarynę wcieramy na grubą tarkę.

3. Łączymy mąkę i margarynę, szybko mieszamy.

4. Rozbij jajka do powstałej mąki, wlej sól i sodę, dodaj śmietanę.

5. Dokładnie wymieszaj, rozłóż masę na płaskiej powierzchni roboczej i zagniataj ciasto.

6. Ciasto pakujemy w folię spożywczą i wysyłamy do lodówki na pół godziny.

po określonym czasie z tego ciasta można wyrzeźbić ciasta) ciasto jest miękkie, giętkie, wygodne w pracy.

przygotuj ciasto, pyszne ciasta!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal / 100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy