ciasto drożdżowe na mleku w proszku z jajkiem
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Wlej ciepłą wodę do naczynia i wlej mleko w proszku i drożdże. Dobrze wymieszaj i pozostaw na stole, poczekaj, aż suche składniki się rozpuszczą.
2. Dodaj pozostałe składniki: sól, cukier i lekko ubite jajka i olej roślinny.
3. Przesiej mąkę do osobnego naczynia i stopniowo mieszaj ciasto, regulując w ten sposób jego gęstość.
4. Posmaruj ciasto kroplą oleju roślinnego, przykryj ręcznikiem, gdy wzrośnie, ugniataj. Powtórz procedurę dwa, trzy razy, po czym możesz rozpocząć pracę z testem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mleko w proszku - 465 kcal/100g