ciasto drożdżowe na mleku w proszku z jajkiem

miękkie, przewiewne ciasto drożdżowe na mleku w proszku. Jeden ze składników pysznego ciasta, odpowiednio przygotowane ciasto. Dzięki temu przepisowi ciasta, ciasta i inne wypieki są bardzo smaczne. Gotuj według tego przepisu, a domowe będą zachwycone domowym gotowaniem!
julijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 67 % 37 g
245 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Wlej ciepłą wodę do naczynia i wlej mleko w proszku i drożdże. Dobrze wymieszaj i pozostaw na stole, poczekaj, aż suche składniki się rozpuszczą.
2. Dodaj pozostałe składniki: sól, cukier i lekko ubite jajka i olej roślinny.
3. Przesiej mąkę do osobnego naczynia i stopniowo mieszaj ciasto, regulując w ten sposób jego gęstość.
4. Posmaruj ciasto kroplą oleju roślinnego, przykryj ręcznikiem, gdy wzrośnie, ugniataj. Powtórz procedurę dwa, trzy razy, po czym możesz rozpocząć pracę z testem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g

Podobne przepisy