drożdżowe ciasto naleśnikowe na mleku

bujne, rumiane i bardzo apetyczne naleśniki! Uwielbiam gotować naleśniki według tego przepisu, są tak delikatne, miękkie i przewiewne. Moje dzieci jedzą szybciej, niż mam czas, aby je usmażyć! Bardzo radzę gotować naleśniki według tego przepisu.
VallinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 6 g
tłuszcze 10 % 3 g
węglowodany 70 % 21 g
144 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 20 min

wlej podgrzane mleko do dużego naczynia, nie powinno być zbyt gorące. Dodajemy wagę składników i mieszamy, aż nie pozostaną grudki. Przykryj ciasto naleśnikowe ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia. Czas zajmuje to na różne sposoby, około 2-2, 5 godziny.
jak się pojawiło, dużo puszystej piany, więc czas zacząć piec naleśniki. Raz posmaruj patelnię olejem i usmaż naleśniki po obu stronach.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy