drożdżowe ciasto naleśnikowe na mleku
skład / składniki
12
porcje:
metoda gotowania
wlej podgrzane mleko do dużego naczynia, nie powinno być zbyt gorące. Dodajemy wagę składników i mieszamy, aż nie pozostaną grudki. Przykryj ciasto naleśnikowe ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia. Czas zajmuje to na różne sposoby, około 2-2, 5 godziny.
jak się pojawiło, dużo puszystej piany, więc czas zacząć piec naleśniki. Raz posmaruj patelnię olejem i usmaż naleśniki po obu stronach.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g