ciasto naleśnikowe na serwatce

ciasto naleśnikowe na serwatce.
olgaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 70 % 26 g
175 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

ubij jajka widelcem lub trzepaczką z solą i cukrem, aż cukier się rozpuści.

dodaj olej roślinny.

kontynuuj ubijanie przez kolejne pół minuty.

wlej połowę objętości serwatki do masy, wymieszaj.

dodaj mąkę i ubij, aż znikną grudki.

wlej sodę.

dobrze zagniatamy ciasto, aby soda zaczęła reagować z serwatką.

wlej pozostałą serwatkę do ciasta.

dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie i odstaw ciasto na 10 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Serum - 31   kcal/100g

Podobne przepisy