ciasto naleśnikowe na serwatce
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
ubij jajka widelcem lub trzepaczką z solą i cukrem, aż cukier się rozpuści.
dodaj olej roślinny.
kontynuuj ubijanie przez kolejne pół minuty.
wlej połowę objętości serwatki do masy, wymieszaj.
dodaj mąkę i ubij, aż znikną grudki.
wlej sodę.
dobrze zagniatamy ciasto, aby soda zaczęła reagować z serwatką.
wlej pozostałą serwatkę do ciasta.
dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie i odstaw ciasto na 10 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Serum - 31 kcal/100g

