ciasto na mleko w proszku z suchymi drożdżami

Spróbuj zrobić ciasto z mlekiem w proszku! . Ciasto na mleku w proszku na placki powinno być idealne, ponieważ smak i rodzaj gotowego dania zależy od niego w 90%. Takie ciasto ugniata się po prostu i bardzo dobrze, ponieważ nie jest kapryśne w pracy.
katenokAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 11 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 70 % 42 g
270 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Wlej mleko w proszku do miski, dodaj cukier i drożdże.

2. Wlej ciepłą wodę do suchych składników, za pomocą trzepaczki połącz składniki, aż będą gładkie.

3. Pozostaw mieszaninę w ciepłym miejscu na 15-20 minut, po czym rozbijamy jajka, rozprowadzamy zmiękczoną margarynę, dodajemy sól, mieszamy.

4. Przesiej mąkę do powstałej masy, zagniataj miękkie ciasto.

5. Pozostaw ciasto na półtorej godziny, przykryte folią spożywczą.

ciasto jest elastyczne, miękkie i wygodne w obsłudze.

pyszne ciasta dla ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy