Szybkie ciasto drożdżowe na mleku
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
włóż drożdże do małej miski, wlej ciepłe mleko, dodaj cukier. Wszystko dobrze wymieszaj.
przesiej mąkę do osobnej miski, zrób małe wgłębienie pośrodku i wlej do niej mieszankę mleka. Pozostaw na 10 minut ,aż nastąpi reakcja (Piankowa czapka na powierzchni masy).
następnie wlej olej roślinny, rozbij jajko, dodaj sól. Zagniatamy miękkie ciasto, które nie przykleja się do rąk. Następnie uderzamy ciasto o stół - po prostu podnosimy je około 50-60 cm nad powierzchnię roboczą i rzucamy, a więc "bawimy się" ciastem przez 1-2 minuty.
to wszystko, ciasto jest gotowe! Możesz od razu zacząć rzeźbić ciasta, serniki i inne pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g