ciasto na suche drożdże i wodę
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
do miski wlej suche drożdże i cukier, 100 g mąki, wymieszaj suche produkty, wlej mieszaninę ciepłą przegotowaną wodą, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu (na przykład w pobliżu baterii) na 15 minut.
dodaj sól do ciasta, ubite widelcem, aż jajko będzie gładkie (nie trzeba go ubijać w pianę) i połowę pozostałej przesianej mąki. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie, wlać olej roślinny, wymieszać. Dodaj pozostałą mąkę i zagniataj elastyczne ciasto. Umieszczamy go w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. Kiedy jest odpowiedni, ugniataj go drewnianą łyżką lub szpatułką i pozwól mu ponownie wzrosnąć. Ciasto jest gotowe do pieczenia.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g