ciasto na suche drożdże i wodę

zwiewne, posłuszne ciasto na suche drożdże! Teraz w sklepie trudno znaleźć drożdże, które były używane przez nasze babcie do przygotowania pysznych, aromatycznych wypieków. Zamiast nich w sprzedaży są suche drożdże w torebkach. A nowoczesne gospodynie domowe aktywnie z nich korzystają, pieczenie na takich drożdżach nie jest gorszej jakości niż pieczenie na drożdżach, okazuje się bujne i pachnące.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 12 % 7 g
węglowodany 74 % 43 g
263 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h

do miski wlej suche drożdże i cukier, 100 g mąki, wymieszaj suche produkty, wlej mieszaninę ciepłą przegotowaną wodą, wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu (na przykład w pobliżu baterii) na 15 minut.

dodaj sól do ciasta, ubite widelcem, aż jajko będzie gładkie (nie trzeba go ubijać w pianę) i połowę pozostałej przesianej mąki. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie, wlać olej roślinny, wymieszać. Dodaj pozostałą mąkę i zagniataj elastyczne ciasto. Umieszczamy go w ciepłym miejscu na 1,5 godziny. Kiedy jest odpowiedni, ugniataj go drewnianą łyżką lub szpatułką i pozwól mu ponownie wzrosnąć. Ciasto jest gotowe do pieczenia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy