ciasto do pizzy z oliwą z oliwek na mleku
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Przesiej mąkę do głębokiej miski, wlej sól.
2. Rozbij jajka do osobnego pojemnika, wlej do nich mleko i oliwę z oliwek, wymieszaj wszystko ręczną trzepaczką lub widelcem.
3. Ciągle mieszając wlewaj mieszaninę płynnych składników do mąki, aż masa stanie się gęsta i lepka.
4. Posyp powierzchnię roboczą posyp mąką, rozłóż na niej ciasto i kontynuuj ugniatanie rękami 10-15, aż przestanie przylegać do rąk.
5. Następnie zwinąć ciasto w kulkę i owinąć wilgotnym ciepłym ręcznikiem, pozostawić w tej pozycji na 15 minut.
a teraz możesz zacząć robić pizzę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g