ciasto do pizzy z oliwą z oliwek na mleku

cienka i jednocześnie miękka baza do pizzy! Ciasto do pizzy na mleku to idealne rozwiązanie dla miłośników cienkiej pizzy! Ciasto nie ma w swoim składzie drożdży, ale mimo to okazuje się bardzo miękkie i delikatne. Do gotowania możesz użyć dowolnego oleju roślinnego, ale oliwa z oliwek jest nadal priorytetem.
Anna KAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 10 g
tłuszcze 15 % 9 g
węglowodany 69 % 42 g
276 kcal
IG: 2 / 0 / 98

metoda gotowania

Czas gotowania: 45 min

1. Przesiej mąkę do głębokiej miski, wlej sól.

2. Rozbij jajka do osobnego pojemnika, wlej do nich mleko i oliwę z oliwek, wymieszaj wszystko ręczną trzepaczką lub widelcem.

3. Ciągle mieszając wlewaj mieszaninę płynnych składników do mąki, aż masa stanie się gęsta i lepka.

4. Posyp powierzchnię roboczą posyp mąką, rozłóż na niej ciasto i kontynuuj ugniatanie rękami 10-15, aż przestanie przylegać do rąk.

5. Następnie zwinąć ciasto w kulkę i owinąć wilgotnym ciepłym ręcznikiem, pozostawić w tej pozycji na 15 minut.

a teraz możesz zacząć robić pizzę!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy