skład / składniki
metoda gotowania
1. Przygotowujemy warzywa: myjemy, wycieramy ręcznikiem, wycinamy łodygi.
2. Pomidory kroimy na połówki kół lub ćwiartki, jeśli pomidory są duże.
3. Przenieś pomidory do emaliowanej patelni, dodaj do nich sól, cukier, wlej olej roślinny i wodę. Wymieszaj i odstaw na pół godziny.
4. W międzyczasie kroimy paprykę i bakłażany. Kawałki mogą mieć dowolny kształt, ale staraj się, aby nie były zbyt duże ani zbyt małe.
5. Obierz i posiekaj czosnek.
6. Paprykę i bakłażany rozprowadzamy na pomidorach, tam też wysyłamy czosnek, mieszamy i stawiamy na średnim ogniu.
7. Po ugotowaniu zmniejszamy ciepło, gotujemy wszystko razem przez 35 minut.
8. Wlej ocet, wymieszaj, przytrzymaj przedmiot przez minutę na ogniu, a następnie wyłącz ogrzewanie.
9. Kładziemy gorący przedmiot na sterylnych słoikach, zamykamy pokrywkami, odwracamy i owijamy kocem.
po dniu obrabiany przedmiot można przenieść do stałego miejsca przechowywania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal / 100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g