kawior squash na zimę palce lizać

najdelikatniejszy kawior na zimę! Bardzo smaczne i apetyczne! Kawior z squasha na zimę jest tak smaczny, że polizasz palce! Ze względu na fakt, że masa jest przetarta przez sito, kawior jest bardzo delikatny, o aksamitnej konsystencji i przyjemnym kolorze. Z podanej ilości składników uzyskuje się dwa półlitrowe słoiki kawioru.
MaksiczkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 42 % 5 g
węglowodany 50 % 6 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h

1. Obierz cebulę i marchewkę, pokrój cebulę w kostkę i posiekaj marchewkę za pomocą maszynki do mięsa. Smażyć warzywa na oleju słonecznikowym, aż cebula będzie przezroczysta.

2. Podczas smażenia warzyw myjemy Kabaczek, kroimy w plasterki, usuwając nasiona. Przepuszczamy Kabaczek przez maszynę do mięsa. Masę rozprowadzamy na patelni z cebulą i marchewką, mieszamy.

3. Pomidory są myte, również mielone za pomocą maszynki do mięsa wraz z ostrą papryką, podczas duszenia rozprowadzamy świeżo przygotowaną masę pomidorową, dusimy do miękkości, 30 minut.

4. Obierz czosnek, zetrzyj na drobnej tarce, rozłóż na pozostałych składnikach, sól, dodaj cukier, wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut.

5. Kawior jest gotowy, przetrzyj go przez sito, aby uzyskać jednorodną konsystencję. Wlej ocet do puree kawiorowego i ponownie zagotuj.

6. Gorącą masę układamy na wstępnie wysterylizowanych słoikach, zwijamy hermetycznie, odwracamy półfabrykaty do góry nogami, owijamy w Kratę, zostawiamy na jeden dzień, a następnie przenosimy do piwnicy.

pyszny kawior dla Ciebie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Patisson - 18   kcal / 100g

Podobne przepisy