sos Barszczowy z marchwi i szczawiu

ciekawy przepis na sos barszczowy - z wierzchołków i szczawiu. Zimą możesz po prostu ugotować pachnący bulion mięsny, wrzucić do niego warzywa, gdy wszystko się ugotuje, rozprowadzić sos barszczowy i podać. Aromatyczny sos z lekką kwaskowatością nadaje się do wielu innych potraw.
Mya-ChaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
19 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 35 min

1. Moczyć warzywa przez 10 minut w ciepłej wodzie, a następnie przenieść na sito i spłukać pod bieżącą wodą.
2. Posiekaj zielenie i włóż do rondla, zalej gorącą wodą, gotuj przez 5 minut, dodaj sól.
3. Przenosimy na czyste, wysterylizowane słoiki i zamykamy pokrywkami. Gdy ostygnie, włóż do lodówki do przechowywania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Liście buraka - 12   kcal/100g
  • Marchewkowe blaty - 35   kcal/100g

Podobne przepisy