kapusta marynowana prowansalska

chrupiąca surówka z białej kapusty! Spróbuj gotować! Ta cudowna kapusta rozweseli cię w pochmurny dzień. Chrupiące, aromatyczne , pikantne - nie można odmówić!
GallaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 17 % 2 g
węglowodany 75 % 9 g
56 kcal
IG: 56 / 0 / 44

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h

1. Usuń górne liście z kapusty, posiekaj niezbyt cienko.

2. Obierz marchewki, umyj, zetrzyj na grubej tarce.

3. Łączymy marchewki z kapustą w jednym pojemniku, lekko zaciskamy rękami.

4. Przygotuj marynatę: wlej wodę, olej roślinny i ocet do rondla, następnie wlej cukier i sól, dodaj liść laurowy, Wyślij do ognia, zagotuj.

5. Obierz czosnek, pokrój każdy ząbek nożem. Przerywamy żurawinę, myjemy.

6. Rozłóż czosnek i żurawinę na kapuście, wlej gorącą marynatę, Ustaw ucisk, pozostaw w temperaturze pokojowej do całkowitego ostygnięcia, a następnie włóż do lodówki na noc.

7. Przenieś kapustę do słoików i przechowuj w lodówce.

podawaj do dowolnego przystawki, proste, ale jednocześnie bardzo smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy