adjika z papryką czosnkiem cukinia i pomidorami

Adjika! To przepis na najsmaczniejszą adjika! Kto nie zna Adjiki? Nie można ich teraz znaleźć, danie jest znane wszystkim i dla wielu ukochane. Istnieją dziesiątki opcji przygotowania pikantnego sosu, przyczynię się do tego, że tak powiem, mój przepis jest wyjątkowy na swój sposób! Papryka, czosnek, pomidory i cukinia tworzą niepowtarzalny smak tej adżiki. Spróbuj!
VictoriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 64 % 7 g
63 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h

moja cukinia, krojona losowo. Obierz marchewki, umyj, pokrój na kilka części. Paprykę oczyszczamy z nasion i przegród, dokładnie myjemy, kroimy na 4 części. Obieramy również czosnek. Umyj pomidory, pokrój na ćwiartki.

przygotowane składniki, z wyjątkiem czosnku, mielimy za pomocą maszynki do mięsa. Wlej sól i cukier do powstałej masy, nie zapomnij o czerwonej mielonej papryce, wlej olej roślinny.

Wyślij Adjikę do ognia, gotuj przez 40 minut od momentu wrzenia. Następnie dodajemy czosnek przepuszczony przez prasę, gotujemy przez kolejne 5 minut, wlewamy ocet, mieszamy, układamy w wysterylizowanych słoikach, zwijamy czyste, przegotowane pokrywki.

odwracamy banki do góry nogami, owijamy je cieplej, zostawiamy na jeden dzień.

możesz przechowywać taką Adjikę w mieszkaniu miejskim, łatwiej i szybciej dostać się do stołu)

No to smaczna zima wam zapewniona ;)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g

Podobne przepisy