bakłażan zapiekany z twarogiem i serem

bakłażany można nadziewać nie tylko mięsem lub warzywami. Od dawna chciałem wypróbować ten przepis-upiec bakłażana z twarogiem. Dawno temu upiekłam paprykę z twarogiem i serem-okazało się po prostu nierealistycznie smaczne. Słyszałem, że można również nadziewać bakłażany twarogiem. I wreszcie ręce dotarły do realizacji. Co mogę powiedzieć-zdecydowanie mi się podobało. Będę gotować więcej niż raz.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 7 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 28 % 5 g
98 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj bakłażany, pokrój wzdłuż na pół.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotuj w osolonej wodzie przez około 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj ser na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj pietruszkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przełóż czosnek przez prasę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzić bakłażany i ostrożnie, uważając, aby nie uszkodzić ścian, usunąć miąższ.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Drobno posiekaj miąższ bakłażana.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połącz miąższ bakłażan, twaróg, ser, czosnek, jajko i zioła.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Napełnij bakłażana nadzieniem i włóż do naczynia do pieczenia. Piec przez 30-35 minut w 180°C.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser"Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy