lasagne z mielonym kurczakiem i serem

Zachwyć swoją rodzinę eleganckim daniem kuchni włoskiej! Lasagne... brzmi kusząco)) dzisiaj powiem Ci, jak ugotować nierealistycznie smaczne danie restauracyjne w domu. Czas zajmuje duszenie gulaszu, ale mogę powiedzieć, że oszczędzam cenne minuty i robię SOS podczas duszenia, więc proces gotowania nie jest ciężarem.
☺ModnicaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 9 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 54 % 21 g
194 kcal
IG: 9 / 86 / 5

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 55 min

1. Obierz marchewki i cebulę, umyj, pokrój w małe kostki. Rozłóż masło na patelni, rozpuść na ogniu, dodaj olej roślinny, rozłóż przygotowaną cebulę i marchewkę, smaż przez kilka minut. Następnie rozprowadzamy mielonego kurczaka, mieszamy, smażymy jeszcze przez kilka minut. Teraz dodaj sos pomidorowy, wlej sól i pieprz, wlej bulion, przykryj patelnię pokrywką, gotuj na małym ogniu przez 2 godziny (możesz dłużej, jeśli pozwala na to czas, smak tylko na tym skorzysta).

2. Nie marnujemy czasu, a gdy gulasz z mielonego kurczaka jest duszony, przygotujemy biały sos beszamelowy. Aby to zrobić, włóż masło do rondla, rozpuść je na ogniu, wlej mąkę, wymieszaj trzepaczką, gotuj przez minutę i dodaj gałkę muszkatołową, wlej sól. Wlej mleko cienkim strumieniem z ciągłym mieszaniem trzepaczką, gotuj, aż zgęstnieje, po czym zdejmij z ognia i dodaj startego parmezanu do sosu, wymieszaj. Przykryj SOS folią spożywczą w kontakcie (to znaczy folia powinna leżeć na sosie, aby na powierzchni nie utworzyła się skorupa), pozostaw na chwilę.

3. Zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli, gotuj arkusze lasagne przez 30 sekund. W formie (moja forma ma rozmiar 20 * 30) układamy arkusze lasagne, smarując je sosem beszamelowym i przesuwając gulasz z mielonego kurczaka. W ten sposób zbieramy lasagne, posypujemy startym parmezanem na wierzchu. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy lasagne przez 40 minut.

podawaj na gorąco, dekorując świeżymi ziołami do smaku.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Parmezan ser 45% tłuszczu - 389   kcal/100g
  • Arkusze lasagne - 337   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy