skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz marchewki i cebulę, umyj, pokrój w małe kostki. Rozłóż masło na patelni, rozpuść na ogniu, dodaj olej roślinny, rozłóż przygotowaną cebulę i marchewkę, smaż przez kilka minut. Następnie rozprowadzamy mielonego kurczaka, mieszamy, smażymy jeszcze przez kilka minut. Teraz dodaj sos pomidorowy, wlej sól i pieprz, wlej bulion, przykryj patelnię pokrywką, gotuj na małym ogniu przez 2 godziny (możesz dłużej, jeśli pozwala na to czas, smak tylko na tym skorzysta).
2. Nie marnujemy czasu, a gdy gulasz z mielonego kurczaka jest duszony, przygotujemy biały sos beszamelowy. Aby to zrobić, włóż masło do rondla, rozpuść je na ogniu, wlej mąkę, wymieszaj trzepaczką, gotuj przez minutę i dodaj gałkę muszkatołową, wlej sól. Wlej mleko cienkim strumieniem z ciągłym mieszaniem trzepaczką, gotuj, aż zgęstnieje, po czym zdejmij z ognia i dodaj startego parmezanu do sosu, wymieszaj. Przykryj SOS folią spożywczą w kontakcie (to znaczy folia powinna leżeć na sosie, aby na powierzchni nie utworzyła się skorupa), pozostaw na chwilę.
3. Zagotuj wodę, dodaj szczyptę soli, gotuj arkusze lasagne przez 30 sekund. W formie (moja forma ma rozmiar 20 * 30) układamy arkusze lasagne, smarując je sosem beszamelowym i przesuwając gulasz z mielonego kurczaka. W ten sposób zbieramy lasagne, posypujemy startym parmezanem na wierzchu. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy lasagne przez 40 minut.
podawaj na gorąco, dekorując świeżymi ziołami do smaku.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g
- Rosół z kurczaka - 19 kcal/100g