skład / składniki
metoda gotowania
1. Wlej kefir do miski, rozbij jajko, wlej cukier, sól i sodę, wymieszaj, pozostaw na 3-5 minut.
2. Przesiej mąkę w częściach, zagniataj ciasto, aż zacznie pozostawać w tyle za rękami, a następnie przykryj folią spożywczą i pozostaw na 15 minut.
3. Podczas gdy ciasto "odpoczywa", przygotuj nadzienie. Przetrzyj twaróg przez sito, włóż do miski, wlej cukier, dodaj żółtko i szczyptę soli, wymieszaj nadzienie.
4.Dzielimy ciasto na kilka części (wygodniej jest pracować), formujemy kiełbasę z jednego z nich, kroimy na identyczne kawałki, z których każdy zwijamy wałkiem do ciasta.
5. Rozłóż nadzienie i uformuj pierogi, używając całego ciasta (jeśli pierogi okazały się więcej niż rodzina może zjeść, część można zamrozić i ugotować innym razem).
6. Gotujemy pierogi we wrzącej wodzie, po wypłynięciu na powierzchnię przez około 3-4 minuty, usuwamy łyżką cedzakową.
serwujemy na dużym talerzu, dekorując malinami.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g