pierogi z twarogiem na kefirze

wspaniałe danie na obiad lub podwieczorek dla Twojej rodziny! Pierogi z twarogiem są bardzo smaczne! Moje dzieci i mąż po prostu je uwielbiają. Zagniatam ciasto na kefirze-okazuje się miękkie, delikatne. Gotuj ze mną!
svetikSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 11 g
tłuszcze 8 % 4 g
węglowodany 71 % 36 g
221 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Wlej kefir do miski, rozbij jajko, wlej cukier, sól i sodę, wymieszaj, pozostaw na 3-5 minut.

2. Przesiej mąkę w częściach, zagniataj ciasto, aż zacznie pozostawać w tyle za rękami, a następnie przykryj folią spożywczą i pozostaw na 15 minut.

3. Podczas gdy ciasto "odpoczywa", przygotuj nadzienie. Przetrzyj twaróg przez sito, włóż do miski, wlej cukier, dodaj żółtko i szczyptę soli, wymieszaj nadzienie.

4.Dzielimy ciasto na kilka części (wygodniej jest pracować), formujemy kiełbasę z jednego z nich, kroimy na identyczne kawałki, z których każdy zwijamy wałkiem do ciasta.

5. Rozłóż nadzienie i uformuj pierogi, używając całego ciasta (jeśli pierogi okazały się więcej niż rodzina może zjeść, część można zamrozić i ugotować innym razem).

6. Gotujemy pierogi we wrzącej wodzie, po wypłynięciu na powierzchnię przez około 3-4 minuty, usuwamy łyżką cedzakową.

serwujemy na dużym talerzu, dekorując malinami.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy