Puree z jabłek maminsynek

dzieci będą zachwycone! Oczywiście musisz majstrować przy puree. Ale warto.
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 6 % 1 g
węglowodany 88 % 14 g
70 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jabłka umyj, pozwól wodzie spłynąć, a następnie obierz i rdzenie pokroić na 4 części, a następnie pokroić na kawałki. Wlej wodę na dno naczynia, w którym będziesz gotować (wskazane jest wzięcie rondla z grubym dnem, aby puree się nie przypaliło), połóż jabłka, przykryj i gotuj na małym ogniu, aż jabłka będą bardzo miękkie (około 30 minut).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie wyłącz ogień i dokładnie zetrzyj jabłka w puree, możesz użyć blendera zanurzeniowego lub po prostu zmiażdżyć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej cukier do musu jabłkowego, wymieszaj i zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej mleko skondensowane, wymieszaj, zagotuj i gotuj od czasu do czasu mieszając przez 5 minut (upewnij się, że puree się nie przypali!).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie włóż gotowe tłuczone ziemniaki do sterylnych słoików i zakorkuj gotowanymi pokrywkami.Owinąć i pozostawić słoiki do ostygnięcia.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy